Hercules en Omphale, 1786

Nicolas Joseph Delin

Mythologische voorstelling van Hercules en Omphale geschilderd op een ovale drager. Beide figuren zijn ten voeten uit afgebeeld: links zit Hercules op een stoel en rechts van hem staat Omphale. Ze hebben hun attributen omgewisseld: Hercules heeft een spintol in zijn rechterhand en een draad in zijn linkerhand, en Omphale draagt een knots in haar linkerhand en een leeuwenhuid op haar hoofd. Haar rechterarm leunt op de schouders van Hercules. Rechts van Omphale staat Cupido met een pijl in zijn linkerhand. Zijn boog draagt hij op zijn rug. Achter de figuren hangt een groen gordijn gedrapeerd. Rechtsonder gesigneerd. De ovale drager zit in een rechthoekige groengeschilderde betimmering met in alle vier hoeken een vergulde krulversiering met eikentakken met bladeren en eikels. Hieromheen is een houten lijst aangebracht.

Object

Titel
Hercules en Omphale
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 1367
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Nicolas Joseph Delin
Datering
1786
Signatuur
voorzijde, rechtsonder, op verhoging: N. Delin pinxit 1786
Materialen
olieverf, doek
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (afmetingen volgens catalogus 1983): 182 × 120cm (1820 × 1200mm)
Met lijst: 205,5 × 175 × 6cm (2055 × 1750 × 60mm)

Onderwerp

Voorstelling
hercules, mythologie, cupido, vrouw
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
1968
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschenk Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, 1968, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan; door deze aangekocht van distilleerderij De Fransche Kroon v.h. Hartevelt, Leiden; geschilderd voor Oude Singel 144
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan