Zelfportret, 1568

Isaac Claesz. van Swanenburg

De kunstenaar Isaac Claesz. van Swanenburg portretteerde zichzelf met de attributen van zijn métier: het palet, het penseel, een ezel en op tafel een tekening, een passer en een sculptuur. Van Swanenburg lijkt zich bewust van zijn hoge status; zijn wapenschild siert de linker bovenhoek. Van Swanenburg was behalve veelzijdig kunstenaar ook burgemeester van Leiden. Dit zelfportret is het vroegst bekende werk van Van Swanenburg. De zwierige pose en de weergave van attributen ontleende hij aan de in de Zuidelijke Nederlanden werkzame schilder Anthonie Mor. Van Swanenburg was bekend met de Zuid-Nederlandse schilderkunst, omdat hij rond 1560 in Antwerpen in de leer was bij de gevierde schilder Frans Floris.

Object

Titel
Zelfportret
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 1738
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Isaac Claesz. van Swanenburg
Datering
1568
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 95,1 × 71,7 × 0,5cm (951 × 717 × 5mm)
Met lijst: 117,5 × 93,5 × 10cm (1175 × 935 × 100mm)

Onderwerp

Voorstelling
familiewapen, atelier, schilderen, zelfportret, interieur, mansportret
Afgebeelde persoon
Isaac Claesz. van Swanenburg

Verwerving

Datum
1974
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop met steun van Vereniging Rembrandt, de Vereniging van Leidse Industriëlen en het Leids Universiteits Fonds, 1974
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan