De verstoting van Hagar, ca. 1653

Gabriel Metsu

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij met een bijbelse voorstelling: de verstoting van Hagar. Rechts is Abraham te zien, staande in een deuropening, onderaan de trap. Hij stuurt Hagar en hun zoon Ismaël weg, die rechts van hem staan. De drie personen zijn ten voeten uit afgegebeeld. Hagar is gekleed in een rode jurk met een wit tuniek en ze draagt een hoed op haar hoofd; Ismaël is gekleed in een bruine tuniek; Abraham draagt een bruine tuniek met een witte tulband. Uit het raam van het huis hangt een vierde persoon, Sara, die met haar rechterhand een wuivende beweging maakt. Geheel vooraan rechts staat een hond; de hond draagt een halsband. Links vooraan is een hondenhok te zien met de achterkant van een tweede hond. Links op de achtergrond is een rivier met een brug te zien, met erachter een berglandschap. Rechtsonder gesigneerd. Schilderij zit in een vergulde houten lijst en zit achter glas.

Object

Titels
De verstoting van Hagar
The Expulsion of Hagar
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 2209
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Gabriel Metsu (maker)
Datering
ca. 1653
Signatuur
voorzijde, rechtsonder, op de trede: GMetsu [G en M aaneen]
Materialen
olieverf, doek
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (afmetingen volgens catalogus 1983): 112 × 86cm (1120 × 860mm)
Met lijst: 136,5 × 112 × 8,5cm (1365 × 1120 × 85mm)

Onderwerp

Voorstelling
vrouw, hond, bijbelse voorstelling, man, kind, rivier, huis

Verwerving

Datum
1978
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt, 1978
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan