Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen

Kroniek II, juli 1975 - juli 1976

Pol Jong

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Boek bestaande uit twaalf etsen, de portretten van hun makers en de plattegronden van Catillon du Gard (bij Avignon, Frinakrijk) en Leiden (Holland) waar de etsen ontstonden. De etsen zijn links onder de afdruk met potlood gesigneerd en rechtsonder staat 103/250. Het boek is gedrukt in een oplage van 250 genummerde exemplaren, waarvan dit is exemplaar nummer: 103. Etsen van Lydia Luyten: 1. La Garrigue. Maar toch nog een toekomst: de bulldozer nadert ook hier. 2. De bange duivel stelt zich daar ten toon. Aan de achterkant een deur, dicht voor alle kinderen: de put. 3. Een bordje hebben ze op die molen vast gespijkerd: in 1713 werd ik geboren, hebt eerbied voor mij. 4. Ik zit lekker in de koelte uit de wind. Buiten staan kastanjebomen in de mistral - de zon. 5. En de meisjesschool die staat leeg. 6. Aan 't andere eind een druk steil weggetje met als maar schapen en Eric-Martin z'n fiets. Etsen van Pol Jong: 1. Zoeterwoudse Singel. Prima ;lekje om te vissen, zegt de buurman van hiernaast. 2. Witte Singel en Vliet. Overlevering is voordelig en daartoe is het heden dan maar uitgesneden. 3. Zijlsingel. Een kathedraal vol meel bij een bekrompen haven waar de mooi geverfde boten wachten. 4. Herensingel. Wassen gaat pijnloos: wie durft er schrijven op de muren van de hel met vuile was. 5. Vandaag de loopbrug blijkt de noodzaak van een gasfabriek en oude bomen langs het water voor de huizen. 6. Maresingel. De vellen stonken al zo lang en het pakhuis is dus weg; misschien ook wel in 't voordeel van de kleuters: Kleine Wereld.

Object

Titel
Kroniek II
Objectnamen
boek, ets
Inventarisnummer
S 2272
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Pol Jong (maker)
Lydia Luyten (maker)
Werkplaats De Bange Duivel (drukker)
Datering
juli 1975 - juli 1976
Signatuur
linksonder: 6x Lydia Luyten en 6x Pol Jong
Materialen
textiel, papier, inkt
Technieken
gebonden, gedrukt
Afmetingen
Boek: 22,3 x 30,2 x 1,4cm (223 x 302 x 14mm)
Beeldmaat etsen: 12 x 19,9cm (120 x 199mm)

Onderwerp

Voorstelling
stadsgezicht, huis, landschap

Verwerving

Datum
1978
Wijze van verwerving
Gemeenteaankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan