Regenten van het Loridanshof te Leiden, 1658

Jacob Fransz. van der Merck

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Schilderij voorstellende een groepsportret: vijf regenten van het Loridanshof, met de klerk en de portier. Rond een met een smyrnatapijt bedekte tafel zijn van links naar rechts afgebeeld: - een jongeman, mogelijk de klerk van de notaris: in de linkerhand een perkamenten charter en in de rechterhand een zwarte hoed; - Jean le Dru, de portier: met de linkerhand neemt hij zijn roodgevoerde muts van het hoofd; - Jean le Fort, secretaris (?) (begraven Leiden 27-6-1683): bladerend met de linkerhand in een perkamenten boek, waaronder een charter en waarnaast een tinnen inktstel; - Jean le Prince: kijkend naar de van links binnentredende portier; - Karel Outerman, notaris en rentmeester (begraven Leiden 14-10-1669): in de linkerhand een bruine handschoen en in de rechter een zwarte hoed; - Jean le Bucqoy (begraven Leiden 31-7-1666): kijkend naar de portier; - Balthasar de Bane (begraven Leiden 12-10-1667): in de linkerhand een zwarte hoed. Boven de tafel hangt een schellekoord. De achtergrond wordt gevormd door een classicistische architectuur met pilasters en zuilen, in het midden een doorkijk op een bewolkte lucht en geboomte en rechts een bruin (oorspronkelijk groen) half opgenomen gordijn met kwasten. Rechtsonder gesigneerd. Schilderij zit in een houten lijst met bovenaan een gesneden cartouche met het geschilderd portret van de stichter Pieter Loridan, afgebeeld als borstbeeld, driekwart naar links gewend en de beschouwer aankijkend. Hij heeft tot boven de oren krullend haar en een dunne snor en een kinbaard en draagt een zwart hoofdkapje en donker gewaad met platte vierkante kraag. Onder zijn portret staat op een banderol "16 Pierre Loridan Fondateur 55". Op de linkerrand en de rechterrand van de lijst staan vier cartouches met initialen: linksboven "JPL", rechtsboven "JDB", linksonder "JLF" en rechtsonder "BDB". Op een cartouche onderaan staat "KO".

Object

Titel
Regenten van het Loridanshof te Leiden
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 300
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Jacob Fransz. van der Merck
Datering
1658
Signatuur
voorzijde, rechtsonder: op zuilbasis: J. v. merck Fecit 1658
Materialen
doek, olieverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Regentstuk: drager: 167 × 243,5cm (1670 × 2435mm)
Regentstuk: met kale lijst: 199 × 275,4 × 8,5cm (1990 × 2754 × 85mm)
Regenstuk met stichtersportret: met lijst: 222 × 279,4 × 28cm (2220 × 2794 × 280mm)
Stichtersportret: drager: 17,5 × 15,5cm (175 × 155mm)

Onderwerp

Voorstelling
regentenstuk, regent, interieur, mansportret
Afgebeelde persoon
Pieter Loridan

Verwerving

Datum
1874
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Pieter Loridanshof, sinds 1874
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan