Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets

Het Laatste Oordeel, ca. 1530-1535

Aertgen Claesz. van Leyden

Dit schilderij is sterk geïnspireerd op Lucas van Leydens beroemde drieluik met het Laatste Oordeel uit 1527. Aertgen van Leyden schoof de taferelen echter ineen tot één voorstelling. In het midden oordeelt Christus over de levenden en de doden, geflankeerd door Maria en Johannes. Links leiden engelen de zielen naar de hemel en rechts voeren duivels de zielen naar de hel. Het is onbekend of er oorspronkelijk zijpanelen bij hoorden. Samen met Lucas van Leyden was Aertgen waarschijnlijk een leerling van Cornelis Engebrechtsz. Slechts weinig werk is van Aertgen bekend. Het Laatste Oordeel uit ca. 1535 is zijn vroegst bekende schilderij. Het werk is geschilderd in een voor Van Leyden typerend gekunstelde stijl. In zijn latere oeuvre werkte Aertgen in de stijl van moderne tijdgenoten als Maarten van Heemskerck uit Haarlem.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Het Laatste Oordeel
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 5630
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Aertgen Claesz. van Leyden
Datering
ca. 1530-1535
Materialen
paneel, olieverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (oude afmetingen): 111,8 × 85,1cm (1118 × 851mm)
Met lijst: 125,3 × 94,3 × 8cm (1253 × 943 × 80mm)

Onderwerp

Voorstelling
christus, hemel, bijbelse voorstelling, hel, engel, landschap, duivel, vrouw, man

Verwerving

Datum
2009
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop, met financiële ondersteuning van anoniem fonds, 2009; Particulier bruikleen, 2000-2009
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan