Zelfportret, ca. 1685

Jan van Mieris

In dit zelfportret gaf Jan van Mieris zijn gezicht niet geïdealiseerd weer, maar juist ongenaakbaar realistisch, waarbij hij zelfs niet schuwde een klein littekentje bij zijn mond weer te geven. Zijn kostuum, compleet met een zijden foulard en een fluwelen mantel, oogt daarentegen elegant. In de natuurgetrouwe weergave van de diverse stoffen zoals fluweel en zijde manifesteert Jan van Mieris zich als fijnschilder par excellence. Hij portretteert zichzelf terwijl hij opkijkt tijdens het tekenen. In de linkerhand houdt hij zijn palet met kwasten ter aanduiding van zijn kunstenaarschap.

Object

Titel
Zelfportret
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 5710
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Jan van Mieris
Datering
ca. 1685
Materialen
olieverf, doek
Afmetingen
Algemeen: 80,4 × 64,3cm (804 × 643mm)
Met lijst: 102,7 × 86,9 × 7,5cm (1027 × 869 × 75mm)

Onderwerp

Voorstelling
mansportret, tekenen, zelfportret, schilderen
Afgebeelde persoon
Jan van Mieris

Verwerving

Datum
2014
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Themafonds 17de-eeuwse Schilderkunst, en met steun van het Mondriaan Fonds, 2014
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan