Ontwerp Raam Handelsblad gebouw Amsterdam, 1929

Harm Kamerlingh Onnes

Ontwerpen voor het raam van het Handelsbladgebouw 1927–29, gouache en collage op papier (midden) aquarel, potlood op papier (links en rechts) aankoop 2015, inventarisnrs. S 5740–S 5742 Dit zijn ontwerpen voor het grote glasin- loodraam van het trappenhuis in het voormalige gebouw van het Algemeen Handelsblad aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het middelste (semi)definitieve ontwerp dateert uit 1929. Vrijwel alle scenes zijn terug te vinden in het glas-in-loodraam, dat nu in het museum staat opgesteld (zaal 17). Alleen in de scenes met de redactiemedewerkers is hier en daar wat gewijzigd. Harm Kamerlingh Onnes knipte de figuren uit stevig materiaal en plakte ze vervolgens op papier. Het ontwerp is levendiger en kleurrijker van aard dan het uiteindelijke raam. Dat is het resultaat van de vertaalslag van ontwerp naar de definitieve glas-in-lood uitvoering. Links en rechts van dit ontwerp hangen eerdere voorstudies (1927) voor het raam van het Handelsbladgebouw. Bij onderlinge vergelijking valt op dat er in twee jaar tijd flink is gesleuteld aan de diverse onderwerpen. De indeling van het loodnet bleef echter hetzelfde.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Ontwerp Raam Handelsblad gebouw Amsterdam
Objectnamen
ontwerptekening, gouache, collage
Inventarisnummer
S 5740
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Harm Kamerlingh Onnes
Datering
1929
Materialen
papier, gouache
Techniek
collage
Afmetingen
Algemeen: gouache en collage op papier (1010 × 960mm)

Verwerving

Datum
2015
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aangekocht van Miek en Jet de Knegt, kleindochters van Harm Kamerlingh Onnes, 2015
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan