Twee jonge geiten (recto) / Portret van Floris Verster (verso), ca. 1920

Willem van der Nat

Willem van der Nat was een specialist in het tekenen en schilderen van dieren, met name schapen en geiten hadden zijn voorkeur. In zijn etsen komen dezelfde onderwerpen terug. Hij gaf de dieren weer als individuele wezens met een eigen karakter, waarbij hij soms foto’s gebruikte als voorstudie. Op deze ets staan twee jonge geitjes, de voorstelling vertoont grote gelijkenis met het schilderij De drie broertjes uit 1923 (Museum De Lakenhal, inv.nr. S 344). Op de achterkant van de ets tekende Van der Nat een portret van de kunstenaar Floris Verster. Gekleed in een donkere jas beschildert Verster het doek dat links is afgebeeld. In zijn andere hand houdt hij een schilderspalet. Floris Verster en Willem van der Nat waren lange tijd bevriend, sinds ze in 1880 beiden als leerling waren ingeschreven bij het Leidse tekengenootschap Ars Aemula Naturae.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Twee jonge geiten (recto) / Portret van Floris Verster (verso)
Objectnamen
tekening, ets
Inventarisnummer
S 5848
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Willem van der Nat
Datering
ca. 1920
Signatuur
Recto: v d Nat (linksonder)
Verso: Floris Verster (linksonder) en vdnat (rechtsonder)
Materialen
papier, krijt, inkt
Technieken
getekend, ets
Afmetingen
Drager: 24 × 20,5cm (240 × 205mm)
Beeldmaat (plaatrand) ets: 21,3 × 15,3cm (213 × 153mm)
Met lijst: 37,7 × 32,7 × 1,7cm (377 × 327 × 17mm)

Onderwerp

Voorstelling
geit, mansportret, schilderen
Afgebeelde persoon
Floris Verster

Verwerving

Datum
2021
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop, 2021
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan