'De Koningskinderen', ca. 1890

Matthijs Maris

Matthijs Maris schilderde dit werk tijdens een verblijf in Londen, waar hij een geïsoleerd leven leidde. Schimmige figuren met vage contouren doemen uit de donkere, monochrome voorstelling op. Bij het schilderen gebruikte Maris ontelbare lagen uiterst droog (met zo min mogelijk gebruik van olie) opgebrachte grijze verf, waardoor er een matte, rulle textuur ontstond. Van ‘De Konings-kinderen’ - één van zijn favoriete onderwerpen - maakte Maris behalve schilderijen ook variaties in aquarel en houtskool. Maris wordt wel gerekend tot de tweede generatie schilders van de Haagse school, maar in tegenstelling tot deze schilders keerde Maris zich af van de alledaagse, materiële wereld. Zijn latere werken zijn mystieke, fabelachtige visioenen. In Londen werd hij dan ook geïnspireerd door de Prerafaëlieten.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titels
'De Koningskinderen'
Les Enfants du Roi
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 652
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Matthijs Maris
Datering
ca. 1890
Materialen
doek, olieverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (afmetingen volgens catalogus 1983): 94,5 x 65cm (945 x 650mm)
Met lijst: 112,1 × 80,7 × 6,5cm (1121 × 807 × 65mm)

Onderwerp

Voorstelling
man, vrouw

Verwerving

Datum
1945
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan