Sabel met schede van een infanterieofficier uit het Nederlandse leger, tweede helft 19de eeuw

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Sabel van een infanterieofficier uit het Nederlandse leger. Model 1852, vermoedelijk gedragen (of verdergedragen) door een lid van de Leidse studenten-weerbaarheid. Het gevest is vervaardigd van alpaca of Berlijns zilver en bestaat uit een geribbelde greep van hoorn, omwikkeld met fijn omwoeld, gedraaid metaaldraad (zilver?). De gevestknop is in de vorm van een kalot, met een kort ruggestuk met een brede rand van lauwertakken in reliëf. Verheven plantmotieven zijn ook te vinden bij het bovenuiteinde van de vuistbeugel, op de knop in het midden daarvan, op de eindknop van de pareerstang en op de plek waar de zijbeugel op de pareerstang aansluit. De kling van gepolijst blank ijzer is lichtgebogen met onder het gevest een rood vilten stootleder. De klingrug is overdwars iets gebogen en wordt onderaan steeds smaller tot aldaar een rugsnede wordt gevormd. De kling is éénsnijdend en driehoekig van doorsnede maar wordt boven de punt tweesnijdend en heeft een brede geul die tot ca. 18 cm van de punt loopt. In de korte schouder is aan de buitenzijde gestempeld "[P.] HÖRSTER". Verder is de kling bovenaan op de buitenzijde overdwars gegraveerd: "J VD L". Op de draagzijde staat in schrijfletters eveneens gegraveerd: "garantirt". De schede is van alpaca, met een aparte mond-trechter die met twee schroeven op de beide kanten is vastgezet. Eén aparte beugel met beweeglijke draagring, van de tweede, onderste beugel zijn de draagring en het draagoog afgevijld. De asymmetrische sleepplaat is van ijzer. Alg. opm.: Omstreeks 1880 verviel de onderste draagring op de meeste sabelmodellen. De weggevijlde onderste draagring op de schede maken hem tot een sabel die al vóór 1880 moet zijn gedragen. De op de kling gegraveerde initialen "J. v.d. L." zijn hoogstwaarschijnlijk die van de oorspronkelijke drager en eigenaar. N.B.: Alhoewel deze sabel formeel een infanterieofficierssabel van het Nederlandse leger was, is hij hoogstwaarschijnlijk zó gedragen door iemand die lid, tevens officier, van de Leidse studenten-weerbaarheid was, respectievelijk doorgedragen door een zodanig lid zijnde ex- of reserve-officier van het Nederlandse leger.

Object

Titel
Sabel met schede van een infanterieofficier uit het Nederlandse leger
Objectnamen
schede, sabel
Inventarisnummer
z.n. 809
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
tweede helft 19de eeuw
Materialen
alpaca, hoorn, zilver, ijzer
Technieken
gegoten, gesmeed
Afmetingen
Catalogus-maatvoering: totale lengte 94,7 cm; kling lengte 78,9 cm x breedte 3 cm, buigingspijl 3,2 cm; totale lengte van de schede 83,4 cm

Verwerving

Wijze van verwerving
(not assigned)
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan