Home

Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl

2 juni t/m 27 augustus 2017

Dé unieke zomertentoonstelling van 2017 in Leiden

Leiden maakt 100 jaar na De Stijl de balans op

Museum De Lakenhal maakt honderd jaar na oprichting van De Stijl de balans op rond het gedachtegoed van Theo van Doesburg. Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl laat zien hoe kunstenaars van nu invulling geven aan de abstracte kunst. Twintig internationale kunstenaars maken grote, monumentale ‘Wall Paintings’ op het Pieterskerkhof in Leiden.

Contrary Motion (2017)
Contrary Motion (2017) Schetsontwerp door Gilbert Hsiao

Icoon van moderniteit

In 2017 viert Leiden dat honderd jaar geleden Theo van Doesburg in Leiden ‘De Stijl’ oprichtte. Wat begon als de naam van een tijdschrift werd uiteindelijk een icoon van moderniteit over de hele wereld. Deze Nederlandse kunstbeweging deed de internationale kunstwereld op haar grondvesten schudden.

Theo van Doesburg verzamelde rond 1917 een groep gelijkgestemde kunstenaars om zich heen waaronder Piet Mondriaan, Bart van der Leck en J.J.P. Oud. Samen publiceerden zij het tijdschrift De Stijl en ontwierpen vanuit een grote vernieuwingsdrang. Tot op de dag van vandaag is de invloed van De Stijl op vele manieren merkbaar in de vormtaal van kunstenaars, architecten en vormgevers, maar ook inhoudelijk is de zoektocht naar een universele taal nog steeds actueel. Lees meer over De Stijl.

Internationale kunstenaars

De twintig internationale kunstenaars die deelnemen aan Openlucht Museum de Lakenhal maken allemaal onderdeel uit van kunstenaarsinitiatief IS-projects, opgezet door de gastcuratoren Iemke van Dijk en Guido Winkler. Geheel passend in het gedachtegoed van De Stijl vormt dit collectief een netwerk van kunstenaars die elke verwijzing baar de zichtbare werkelijkheid vermijden. Alle kunstenaars, waaronder Brent Hallard (Australië), Gilbert Hsiao (USA), Linda Arts (NL) en Jan van der Ploeg (NL), maken hun ‘Wall Paintings’ speciaal voor Openlucht Museum De Lakenhal. Bekijk alle deelnemende kunstenaars.

Untitled 2017
Untitled 2017 Schetsontwerp door Terry Haggerty

Gastcuratoren Iemke van Dijk en Guido Winkler

Kunstenaars Iemke van Dijk (Wassenaar, 1969) en Guido Winkler (Alblasserdam, 1969) startten in oktober 2007 het kunstenaarsinitiatief IS-projects. Als podium voor hedendaagse concrete kunst werd IS-projects snel gewaardeerd van Sydney tot San Fransisco. Van Dijk en Winkler zijn als curatoren en kunstenaars onderdeel van een groot internationaal en aan De Stijl schatplichtig netwerk.

Mondriaan als plattegrond

Een deel van het schilderij Compositie in lijn (1917) van Piet Mondriaan dient als plattegrond voor de tentoonstelling Openlucht Museum De Lakenhal.

Praktische informatie

  • 2 juni-27 augustus 2017
  • Locatie: Pieterskerkhof Leiden
  • Openingstijden: 24/7
  • Entree: gratis

Gratis instaprondleidingen en lezingen

Tijdens de tentoonstelling Openluchtmuseum De Lakenhal (2 juni t/m 27 augustus 2017) op het Pieterskerkhof in Leiden wordt elke zondag een gratis instaprondleiding gegeven om 14.00 uur. De rondleiding duurt een uur. Aanmelden is niet nodig. Verzamelpunt is Old School, Pieterskerkhof 4A.

Met een eigen groep een rondleiding boeken is uiteraard ook mogelijk. Neem voor meer informatie en boekingen contact op met boekingen@lakenhal.nl of 071 5165357.

Museum De Lakenhal organiseert in samenwerking met het RAP drie gratis lezingen in de maand juni. Mick Eekhout trapt op 15 juni af in de Pieterskerk. Aanmelden via boekingen@lakenhal.nl of 071 5165357.

Activiteiten rondom Openlucht Museum De Lakenhal

Bekijk het gehele activiteitenprogramma behorende bij de tentoonstelling Openlucht Museum De Lakenhal.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van tentoonstellingen, activiteiten en restauratie en uitbreiding? Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Museum De Lakenhal.