Home
activiteit

College op Zondag: Dies Natalis en optochten

Zondag 4 februari van 11.00 tot 12.30 uur

De stad Leiden heeft een rijke traditie aan optochten. Al sinds Leidens Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 worden in de stad parades georganiseerd. In het najaar van 2024 besteedt Museum De Lakenhal aandacht aan deze traditie in de tentoonstelling 450 jaar optochten. In dit College op Zondag duiken we dieper in de voorbereidingen voor deze tentoonstelling met een van de samenwerkingspartners van de tentoonstelling, de Universiteit van Leiden.

Verjaardag van de universiteit

Vanwege de aanstaande Dies Natalis op 8 februari kijken we specifiek naar de optochten op de verjaardag van de Leidse Universiteit en naar studentenmaskerades. Conservator drs. Corrie van Maris van het Academisch Historisch Museum wordt geïnterviewd over de optochten die door de universiteit georganiseerd werden.

Voorbereidingen voor tentoonstelling

Ook bieden we een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen voor de tentoonstelling 450 jaar optochten, die in het najaar te zien is in Museum De Lakenhal. In deze tentoonstelling zijn verschillende kostuums van studentenmaskerades te zien. Ter voorbereiding op de presentatie van de kostuums maakte kunsthistorica en textieltaxateur Els de Baan samen met stagiaire Danielle van Goethem conditierapporten van de kostuums. De Baan vertelt tijdens deze ochtend meer over hoe deze beoordeling in z’n werk gaat.

OVER COLLEGE OP ZONDAG

College op Zondag is een verdiepend programma bij de collectie van Museum De Lakenhal. In de vorm van een lezing, interview of tweegesprek duiken we samen met onze conservatoren en gastsprekers dieper in de kunsthistorische en historische verhalen van Museum De Lakenhal. Hoe gaat de restauratie van een collectiestuk in z’n werk? Wat valt er te vertellen over deze nieuwe aanwinst? En op welke manier speelt digitale kennis een rol in beheer van de collectie?

College op Zondag vindt plaats in het Auditorium van Museum De Lakenhal van 11.00 tot 12.30 uur. Toegangsprijs is € 5,-. Wil je daarna het museum bezoeken, dan koop je een toegangsticket aan de kassa. Colleges op Zondag zijn gratis voor Vrienden, Jong Mecenassen en Mecenassen.

bestel je ticket