Home

Museum De Lakenhal vernieuwt! Daarom is het museum gesloten tot 20 juni 2019. Hoogtepunten uit de collectie gaan op reis naar verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum en de Hermitage in Amsterdam. Waar hangt uw favoriet op dit moment? Hier vindt u het actuele overzicht.

Museum De Lakenhal in het Rijksmuseum, Amsterdam

Museum De Lakenhal in de Hermitage, Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam toont momenteel twee werken uit de collectie van Museum De Lakenhal:

Museum De Lakenhal in het Frans Hals Museum, Haarlem

Het Frans Hals Museum is een gelukkig huwelijk van twee collecties. Het Frans Hals Museum kent twee uiterste polen: de internationaal vermaarde collectie 17e-eeuwse kunst uit Haarlem, de bakermat van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw – met Frans Hals als pater familias. Daarnaast de collectie met actuele kunst uit de 20e en 21e eeuw, met focus op cutting edge werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Tot aan het voorjaar 2019 zal werk uit de collectie van Museum De Lakenhal hier te zien zijn:

Museum De Lakenhal in het Katwijks Museum

Toorop in Katwijk

Jan Toorop (1858–1928) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode 1880-1910. Aanvankelijk werkte hij in impressionistische stijl, maar via het pointillisme ontwikkelde hij zich tot symbolistisch schilder. Ook was hij actief als portrettekenaar en ontwierp hij keramiek, reclame-affiches en boekbanden. De Nederlandse art nouveau wordt vaak met zijn werk geassocieerd. Van 1890 tot 1892 en van 1899 tot 1904 woonde Jan Toorop in Katwijk aan Zee. Hier werd in 1891 zijn dochter, de latere kunstenaar Charley Toorop geboren. In het Katwijks Museum is tot voorjaar 2019 het werk Twee Bomen (ca. 1897) van Jan Toorop te zien.

Museum De Lakenhal in het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum toont twee topstukken uit de collectie van Museum De Lakenhal in de tentoonstelling Als kunst je lief is:

De tentoonstelling Als kunst je lief is toont 80 belangrijke kunstwerken uit meer dan 40 musea in Nederland. De werken – die allemaal in de laatste tien jaar met steun van de Vereniging Rembrandt zijn verworven – worden voor één keer bijeengebracht, exclusief in het Kröller-Müller Museum. De tentoonstelling is te zien van 30 september 2018 tot en met 3 februari 2019.

Museum De Lakenhal in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en het vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. In het museum wordt het verleden gepresenteerd in afwisselende en interactieve opstellingen met hoogwaardige collecties oude en vroegmoderne schilderkunst en kunstnijverheid. De 'Gouden Eeuw', 'Victorie!' en 'Portret van Alkmaar' belichten de roemrijke stadsgeschiedenis. Daarnaast is een verrassende presentatie van de fraaie collectie Bergense School te zien. Momenteel is De overhandiging van de oorkonde van 1255 van Graaf Willem II van Holland aan de Heemraden van Rijnland (1655), uit de collectie van Museum De Lakenhal, in Alkmaar te zien. Dit werk heeft Museum De Lakenhal in langdurig bruikleen van het Hoogheemraadschap van Rijnland, sinds 2008.