Home

De Dubbelspraakvertaler

The Space Merchants

De reclame-industrie is een geoliede liegmachine, die ons maar blijft stimuleren tot meer consumptie tegen een steeds lagere prijs. Reclamebureaus vullen hun zakken, terwijl arbeiders en consumenten aan het kortste eind trekken.

De Dubbelspraakvertaler toont de waarheid achter elke reclameleugen. De machine vertaalt reclames vol gelikte plaatjes en retorische leuzen naar glasheldere collages met woord en beeld, die de krankzinnige boodschappen van deze reclames blootleggen. Met deze onderwijsmodule hopen The Space Merchants jongeren en volwassenen te leren om dit systeem te herkennen, belachelijk te maken en te verwerpen. Zo ontwikkelen we langzaam maar zeker een groter bewustzijn van de boodschappen die ons worden aangepraat en leren we die de rug toe te keren.

Bekijk de uitlegvideo bij De Dubbelspraakvertaler.

over de makers

Evert Jan van Leeuwen is universitair docent Engelstalige literatuur en cultuur aan de Universiteit Leiden. Hij is de kapitein van The Space Merchants: studenten, collega’s en vrienden die zich samen met hem zorgen maken over het negatieve effect van onze huidige massaconsumptie op mens, dier, plant en milieu. Hun naam is een verwijzing naar de gelijknamige sciencefictionroman van Frederick Pohl en Cyril M. Kornbluth uit 1953. Deze roman schetst een overbevolkte en vervuilde wereld, gedomineerd door machtige reclamebureaus.

Foto: Taco van der Eb

Onderwijsprogramma

In de klas kun je De Dubbelspraakvertaler gebruiken om reclames vol gelikte plaatjes en retorische leuzen te vertalen naar glasheldere collages met woord en beeld, die de krankzinnige boodschappen van deze reclames blootleggen. De onderwijsmodule bestaat uit een boek met 5 thematische hoofdstukken (vrije markt, koopkracht, koopkoorts, supermarkt, reclameboodschappen) waarmee je de verdraaide wereld van reclametaal en -beeldmateriaal bestudeert.

lees meer
Foto: Taco van der Eb

If Things Grow Wrong

De Dubbelspraakvertaler is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets