Home

Vaandeldrager van Ary de Vois reist af naar TEFAF

De Leidse Vaandeldrager gaat op reis! Van 11 tot en met 19 maart zal Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij van schilder Ary de Vois te zien zijn op TEFAF Maastricht, de grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld.

De Vois’ vaandeldrager is sinds december 2022 te bewonderen in Museum De Lakenhal. De aankoop werd gedaan door de vriendenvereniging VBL, met onmisbare steun van de Vereniging Rembrandt. Op TEFAF Maastricht zal het portret dan ook te zien zijn bij de stand van de Vereniging Rembrandt.

Ary de Vois, Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij van schilder (1664). Collectie Museum De Lakenhal.

‘Met dit schilderij van Ary de Vois, een van de beste werken uit zijn oeuvre, heeft Museum De Lakenhal de mogelijkheid om het werk van de Leidse fijnschilders in bredere context te tonen,’ legt Geert-Jan Janse, directeur van de Vereniging Rembrandt, uit. ‘Daarnaast is de historische betekenis van het portret voor Leiden evident. Ik hoop dat nader onderzoek het in de toekomst mogelijk maakt de vaandeldrager te identificeren en het werk daarmee nog beter in de geschiedenis van de stad te plaatsen.’

Over de Leidse vaandeldrager

De Leidse fijnschilder Ary de Vois maakte Portret van een vaandeldrager op het hoogtepunt van zijn kunnen. Er is verder amper werk van deze Leidse fijnschilder in Nederlandse musea te zien. Wie deze vaandrig, of vaandeldrager, precies was, dat weten we niet. Wél staat vast dat hij deel uitmaakte van de Leidse schutterij. Eén op de acht volwassen mannen was in Leiden lid van deze gewapende burgerwacht, opgericht om de stad te beschermen tegen dreigingen van buiten en onrust in de stad. Vaandeldragers moesten volgens de regels van de schutterij ongetrouwd zijn. Het zijn vaak de meest modieuze personages op schuttersstukken, en ze werden door kunstenaars dan ook graag uitgelicht.