Home
activiteit

Eindpresentatie textielproject Draden

12, 13 en 14 juli 2024

De afgelopen maanden kwamen kunstenaar Ramia Suleiman en twaalf vrouwen met een liefde voor textiel in het kader van het textielproject Draden samen in het Atelier om verhalen en kennis te delen. Ze werkten niet alleen samen, ook waren ze allemaal bezig met hun eigen onderdeel van de gezamenlijke eindpresentatie. Die was op 12, 13 en 14 juli te zien in Museum De Lakenhal, evenals het kijkje achter de schermen dat filmmaker Frances Rompas maakte. Tijdens deze dagen waren ook verschillende workshops te volgen.

terugblik

Thuis, verlangen en verandering

Tijdens de eindpresentatie op 12, 13 en 14 juli was het eindresultaat van het textielproject te zien. De individuele werken zijn gemaakt tijdens zes ontmoetingen, waarin handwerktechnieken en verhalen samenkwamen. Thuis, verlangen, cultuur en verandering waren daarbij belangrijke gesprekthema’s. Vanuit de wens om een plaats te creëren voor individuele handwerktechnieken ontstond het idee van ‘het huis’: een gezamenlijke plek waar deze persoonlijke verhalen en technieken vorm en ruimte krijgen.

Beeld: Frances Rompas

Achter de schermen bij Draden

Documentaire van Frances Rompas

Filmmaker en kunstenaar Frances Rompas volgde het maakproces rondom Draden, dat achter gesloten deuren plaatsvond. Ze was aanwezig bij een aantal bijeenkomsten en sprak met begeleidend kunstenaar Ramia Suleiman. In de korte film komen ook verschillende deelnemers aan het woord over hun deelname aan het project. De film bekijk je hieronder.

Workshops


Nieuwsgierig geworden naar de handwerktechnieken die binnen dit textielproject een plek kregen? Volg een van de workshop gegeven door de deelnemers van Draden. Deelname aan een workshop is gratis (exclusief museumentree). Er is per workshop een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveer een plaats via info@lakenhal.nl. Je krijgt een bevestiging van je reservering per mail.

Zaterdag 13 juli

Beeld: Frances Rompas

Tarz el Fassi

10.00-11.30 uur, Atelier

Zhor Sriri en Mariem Bouali laten je graag kennis maken met tarz el Fassi, een dubbele rijgsteek, kenmerkend voor borduurwerk uit Fez. Het bijzondere aan deze steek is dat voor- en achterkant van het werk gelijk zijn.

Palestijnse kruissteek

12.00-13.30 uur, Atelier

In de Palestijnse borduurwerk heeft elk symbool een andere betekenis. Veel symbolen verwijzen naar steden en dorpen. In de workshop ga je een symbool borduren in Palestijnse kruissteek. De workshop wordt gegeven door Ghada Abhari.

Beeld: Frances Rompas
Beeld: Frances Rompas

Vrij borduren

15.00-16.30 uur, Atelier of Auditorium

Tijdens Draden ontdekte Hélène van Marrewijk de mogelijkheden van carbonpapier voor het vrij borduren van boektitels. In deze workshop deelt ze deze techniek met je. Ga aan de slag met teksten of afbeeldingen uit tijdschriften – of neem zelf iets mee – en ontdek vrij borduren.

Zondag 14 juli

Chileense borduurtechnieken

10.00-11.30 uur, Atelier

Deelnemen aan Draden betekende voor Paola Varela Marnich dat ze zich verdiepte in Chileens handwerk, waar haar wortels liggen. Ze ging in gesprek met Chileense vrouwen over hun borduurtechnieken. Ze neemt je mee in haar ontdekkingstocht en je gaat aan de slag met een borduurtechniek.

Beeld: Frances Rompas

Deelnemers: Ghada Abhari, Amina Arab, Saïda Belghoul, Rabia El Bekkouri, Mariem Bouali, Nezahat Durmazuçar, Sabra Malik, Hélène van Marrewijk, Carolina Schapira Aguirre, Zhor Sriri, Brigitte Stark, Paola Varela Marnich