Home

Draden

Textielproject

Werk je in je vrije tijd met textiel, bijvoorbeeld door te borduren, naaien, weven, breien of vilten? Wil je graag je textielwerk verder ontwikkelen samen met anderen? En heb je wortels buiten Nederland? Dat vroegen we vrouwen uit Leiden en omgeving met een migratie- of bi-culturele achtergrond die met textiel werken. Zij krijgen nu de unieke kans om hun textielwerk verder te ontwikkelen onder begeleiding van professioneel kunstenaar Ramia Suleiman en te presenteren in Museum De Lakenhal. Het project Draden wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots .

De thema’s migratie, belonging, medemenselijkheid, oorsprong en ambacht lopen als rode draden door het werk van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Kimsooja. Deze thema's verbinden we in het project Draden met Leiden door deze thema's te onderzoeken met een groep Leidse vrouwen, die werken met textiel en hun wortels buiten Nederland hebben. Welke betekenis hebben deze thema’s in hun textielwerk? En op welke manier heeft het wonen in Leiden invloed gehad op het werk dat ze maken?

deelnemers bekend

Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, kwamen de deelnemers van Draden voor het eerst samen in Museum De Lakenhal. Deze twaalf vrouwen uit Leiden en omgeving hebben veel meer gemeen dan alleen hun migratie- of bi-culturele achtergrond: ze werken allemaal in hun vrije tijd graag met textiel. De komende maanden komen zij regelmatig samen in het museum om hun kennis en verhalen met elkaar te delen. De vrouwen hebben zeer diverse achtergronden: zij komen onder meer uit Chili, Argentinië, Zwitserland, Marokko, Pakistan, Turkije, Palestina, Syrië, Algerije en Indonesië.

Foto: Bibi Veth

De deelnemers aan het project (van links naar rechts): Carolina Schapira Aguirre, Amina Aarab, Sabra Malik, Ramia Suleiman (begeleidend kunstenaar), Brigitte Stark, Zohr Sriri, Ghada Abhari, Nezahat Durmazuçar, Rabia El Bekkouri, Saïda Belghoul, Paola Varela Marnich, Mariam Bouali, Wytske Visser (Museum De Lakenhal).

Foto: Bibi Veth
Foto: Bibi Veth

Eindpresentatie & workshops

Het project heeft een bijzondere afsluiting: samen werkt de groep toe naar een presentatie van een textielwerk in het museum. En ze delen hun kennis met een breed publiek door een workshop te geven aan bezoekers van Museum De Lakenhal. In het museum is een speciale ruimte gereserveerd voor deze presentatie en voor de workshops. De eindpresentatie en workshops vinden plaats van 12 t/m 14 juli 2024.

Tijdens het project

Ook zijn er activiteiten gepland tijdens het project, zodat bezoekers kennis kunnen maken met de verhalen en werken van de groep. Dat doen we tijdens een aantal events in het museum, zoals College op Zondag op 7 april en tijdens Lakenhal Laat op 12 april. Ook nodigen we een aantal studenten van de kunstacademie uit om kennis te maken met de textieltechnieken en het textielwerk van de deelnemers.

Over Ramia Suleiman

De bijeenkomsten worden geleid door kunstenaar Ramia Suleiman (1975). Ze komt uit Syrië en woont en werkt sinds 2017 in Nederland. Ze heeft veel ervaring met werken met textiel en met het begeleiden van sociaal-maatschappelijke kunstprojecten. Ramia is onderdeel van het collectief We Sell Reality, een label dat met producten, installaties en performance in de openbare ruimte inzicht geeft in het leven van ongedocumenteerde vluchtelingen en het falende asielbeleid in Europa, maar ook om te benadrukken dat het hier gaat om mensen die willen leven en recht hebben op een veilig thuis. Ze spreekt Arabisch, Turks, Engels en Nederlands. Ook organiseren we waar nodig een tolk, zodat iedereen de gesprekken kan volgen. 

Ramia Suleiman

Over Kimsooja

Het project Draden wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Museum De Lakenhal verwelkomt van 3 maart tot en met 21 juli 2024 de internationaal bekende kunstenaar Kimsooja voor haar eerste solotentoonstelling in Nederland. Kimsooja (Zuid-Korea, 1957) is een veelzijdig kunstenaar: ze werkt in video, performance en textiel. De thema’s migratie, belonging, medemenselijkheid, oorsprong en ambacht lopen als rode draden door haar werk.

Deze activiteit is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren.