Home

Draden

Open oproep voor textielproject

WAT GA JE DOEN? | EINDPRESENTATIE & WORKSHOPS | TIJDENS HET PROJECT | DATA BIJEENKOMSTEN | AANMELDEN | INFORMATIEMEETING | OVER RAMIA & KIMSOOJA

De inschijving is gesloten

Werk je in je vrije tijd met textiel, bijvoorbeeld door te borduren, naaien, weven, breien of vilten? Wil je graag je textielwerk verder ontwikkelen samen met anderen? En heb je wortels buiten Nederland? Dan nodigen we je graag uit om mee te doen! Voor het project Draden zijn we op zoek naar vijftien vrouwen uit Leiden en omgeving met een migratie- of bi-culturele achtergrond die met textiel werken. Krijg de unieke kans om je textielwerk verder te ontwikkelen onder begeleiding van een professionele kunstenaar en te presenteren in Museum De Lakenhal. Het project Draden wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots .

De thema’s migratie, belonging, medemenselijkheid, oorsprong en ambacht lopen als rode draden door het werk van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Kimsooja. Deze thema's verbinden we in het project Draden met Leiden door deze thema's te onderzoeken met een groep Leidse vrouwen, die werken met textiel en hun wortels buiten Nederland hebben. Welke betekenis hebben deze thema’s in jouw textielwerk? En op welke manier heeft het wonen in Leiden invloed gehad op het werk dat je maakt?

Wat ga je doen?

Onder begeleiding van kunstenaar Ramia Suleiman ontmoet je andere vrouwen uit Leiden en omgeving, tijdens vijf bijeenkomsten in het museum. Je liefde voor handwerk en textielwerk verbindt jullie. Je leert elkaars verhalen en tradities kennen, en deelt jouw kennis over textiel en technieken en leert van kennis van de andere deelnemers. Ook zijn er individuele gesprekken met Ramia om je textielwerk te ontwikkelen.

Ramia Suleiman begeleidt de bijeenkomsten. Ze heeft ook individuele gesprekken met je om je textielwerk verder te ontwikkelen. Welke verhalen vertellen je textielwerken? Welke invloed heeft migratie gehad op het handwerk dat je maakt? Gebruik je andere materialen of zijn de symbolen veranderd? En hoe kan je je textielkennis gebruiken om verhalen op een andere manier te vertellen?

Project Homies, Rijksakademie
Project Homies, Rijksakademie

Eindpresentatie & workshops

Het project heeft een bijzondere afsluiting: samen werken jullie toe naar een presentatie van jullie textielwerk in het museum. En krijg de kans om je kennis te delen met een breed publiek te delen door een workshop te geven aan bezoekers van Museum De Lakenhal. In het museum is een speciale ruimte voor jullie gereserveerd voor deze presentatie en voor de workshops. De eindpresentatie en workshops vinden plaats van 12 t/m 14 juli 2024.

Tijdens het project

Ook zijn er activiteiten gepland tijdens het project, zodat bezoekers kennis kunnen maken met jullie bijzondere textielwerk en jullie verhalen. Dat doen we tijdens een aantal events in het museum, zoals College op Zondag op 7 april en tijdens Lakenhal Laat op 12 april. Ook nodigen we een aantal studenten van de kunstacademie uit om kennis te maken met jullie textieltechnieken en textielwerk.

Praktisch

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de workshop. Voor het verzorgen van een workshop ontvang je een vergoeding.

De bijeenkomsten in het museum zijn op*:

Donderdag 7 maart, 4 april, 16 mei, 13 juni, 11 juli, van 9.30 tot 12.00 uur

*De data kunnen nog wijzigen.

Hoe meld je je aan?

De inschrijving is gesloten, je kunt je niet meer aanmelden. De deelnemers aan het project krijgen uiterlijk 23 februari bericht.

Informatiemeeting

Ben je nieuwsgierig geworden, maar heb je nog vragen? Op donderdagochtend 15 februari van 10.00 tot 11.00 uur is er een kennismakingsbijeenkomst in Museum De Lakenhal. Tijdens deze ochtend vertellen we meer over het programma. Ramia Suleiman zal hierbij ook aanwezig zijn. Je kunt je op deze dag ook aanmelden om mee te doen aan het project.

Over Ramia Suleiman

De bijeenkomsten worden geleid door kunstenaar Ramia Suleiman (1975). Ze komt uit Syrië en woont en werkt sinds 2017 in Nederland. Ze heeft veel ervaring met werken met textiel en met het begeleiden van sociaal-maatschappelijke kunstprojecten. Ramia is onderdeel van het collectief We Sell Reality, een label dat met producten, installaties en performance in de openbare ruimte inzicht geeft in het leven van ongedocumenteerde vluchtelingen en het falende asielbeleid in Europa, maar ook om te benadrukken dat het hier gaat om mensen die willen leven en recht hebben op een veilig thuis. Ze spreekt Arabisch, Turks, Engels en Nederlands. Ook organiseren we waar nodig een tolk, zodat iedereen de gesprekken kan volgen. 

Ramia Suleiman

Over Kimsooja

Het project Draden wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Museum De Lakenhal verwelkomt van 3 maart tot en met 21 juli 2024 de internationaal bekende kunstenaar Kimsooja voor haar eerste solotentoonstelling in Nederland. Kimsooja (Zuid-Korea, 1957) is een veelzijdig kunstenaar: ze werkt in video, performance en textiel. De thema’s migratie, belonging, medemenselijkheid, oorsprong en ambacht lopen als rode draden door haar werk.

Deze activiteit is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren.

Project Homies, Rijksakademie
Project Homies, Rijksakademie