Home

Future Fossils

Walter van der Velden en Aart Kuipers

In Future Fossils worden fossielen uit de toekomst zichtbaar. Ze zijn het resultaat van eeuwen van verstening van rommel uit het Antropoceen, onze huidige tijd, waarin de welvaart van de mens centraal staat. Wanneer deze fossielen in een verre toekomst worden teruggevonden, herkent niemand de objecten nog. Een gieter ziet men aan voor een kop, een kleerhanger voor een staart. Zo ontwikkelen de archeologen uit de toekomst een totaal verwrongen beeld van onze tijd en de wezens die onze aarde bevolkten.

Met dit werk nemen Walter van der Velden en Aart Kuipers een loopje met de tijd die ons te wachten staat. Ze hopen bezoekers te laten nadenken over de grote impact van onze constante behoefte aan nieuwe spullen en de diepe sporen die we daarmee op onze planeet achterlaten. Een ogenschijnlijk klassieke opstelling van fossielen verandert langzaam maar zeker in een vervreemdende installatie. De kracht zit in de verwarring, de vervreemding en de humor.

Van afval...
Van afval...
...tot fossiel
...tot fossiel

over de makers

Walter van der Velden gelooft in de onderlinge afhankelijkheid van mensen, planten en dieren. Hij zet zijn kunstenaarsmindset in om mensen in beweging te krijgen. Naast zijn werk als ontwerper en conceptmaker heeft hij zijn eigen kunstenaarspraktijk: Bigpetit. Aart Kuipers is ontwerper en conceptmaker. Hij studeerde illustratieve vormgeving aan de Bossche kunstacademie. Hij gelooft in de kracht van een goed verhaal. Ondanks zijn zorgen om de toekomst van Moeder Aarde blijft hij, naar eigen zeggen, een optimist.

WALTER VAN DER VELDEN EN AART KUIPERS
WALTER VAN DER VELDEN EN AART KUIPERS

Thuisatelier

Wat zou jij willen bewaren voor de toekomst? Welke voorwerpen vertellen het best iets over de tijd waarin wij leven? En snappen de mensen uit de toekomst wat al die afdrukken voorstellen? Maak je eigen fossielen voor de toekomst, met materialen die je anders zou weggooien.

naar de opdracht

"Future Fossils tovert een glimlach op ieders gezicht. Een geweldig idee, confronterend en humoristisch tegelijk."

  • de jury van If Things Grow Wrong
Foto: Taco van der Eb

If Things Grow Wrong

Future Fossils is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets