Home
activiteit

Gratis museumbezoek op 3 oktober

Beleef het Leiden dat in 1574 door de Geuzen werd bevrijd

Elk jaar kun je Museum De Lakenhal gratis bezoeken op 3 oktober, om de geschiedenis van het Leidens Beleg en Ontzet te bekijken.

Leiden houdt van geschiedenis en Leidenaren zijn trots op het verleden van hun eigen stad. Het is dan ook al jarenlang traditie dat vele Leidenaren op 3 oktober Museum De Lakenhal bezoeken om de tastbare herinneringen aan Leidens Beleg en Ontzet te bekijken. En dat kan gelukkig ook in 2023! Kom - tussen alle festiviteiten in de stad door - topstukken als De zelfopoffering van Burgemeester Van der Werff van Matthijs van Bree, de hedendaagse interpretatie van Erwin Olaf, de hutspotketel, de duivenbriefjes, de noodmunten en het Lanckaert-tapijt bewonderen.

Als onderdeel van de traditionele feestelijkheden in de stad - de kermis, de optocht, het eten van haring en wittebrood en natuurlijk hutspot - stellen we het museum van 10.00 tot 13.00 uur gratis open. Maak een uitstapje naar onze zalen over 3 oktober en stel je vragen aan een van de conservatoren. Ook is van 11.00 tot 12.00 uur een NGT-rondleider aanwezig die je meer over deze belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis kan vertellen. En gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar kunnen in ons Open Atelier de hele ochtend terecht voor een inloopworkshop waarin je met de bekende hutspot ingrediënten je eigen kunstwerk maakt!

Gratis toegang en geen entreeticket of reservering nodig (houd er wel rekening mee dat parkeergelegenheid in nabijheid museum op dat moment beperkt is in verband met de 3 Oktober Kermis).

Praktische informatie

Datum: dinsdag 3 oktober
Tijdstip: 10.00-13.00 uur
Prijs: gratis

Gratis rondleiding

Voor horenden en niet-horenden

Een museum ontdek je het beste in je eigen taal. Daarom werken we samen met dove rondleiders, die in Nederlandse Gebarentaal (NGT) regelmatig rondleidingen voor doven en slechthorenden verzorgen. Ook op 3 oktober kun je van 11.00 tot 12.00 uur een NGT-rondleiding volgen. Deelname aan de NGT-rondleiding is gratis met een geldig entreebewijs. Ben je horend? Ook dan kun je aan de NGT-rondleiding meedoen – er is namelijk ook een stemtolk aanwezig. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers, dus reserveer snel je plek.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 3 oktober
Tijdstip: 11.00-12.00 uur
Prijs: gratis

tickets

College op Zondag: Leidens Beleg en Ontzet

Kom alvast in de stemming

Wil je alvast in de stemming komen? College op Zondag staat op 1 oktober in het teken van het bijzondere historiestuk Liberty – pest en jonger tijdens Leidens beleg. In 2011 gaven Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden gezamenlijk de opdracht aan kunstenaar-fotograaf Erwin Olaf om een nieuw historiestuk te maken, gewijd aan het Beleg en Ontzet van Leiden in 1574. Na de filmvertoning van de making of gaan conservator Jori Zijlmans en conservator actuele kunst Nicole Roepers (beiden Museum De Lakenhal) in gesprek over het historische én hedendaagse beeld dat Erwin Olaf creëerde. Op welke manier gebruikte Olaf nieuwe historische inzichten over het Leidens beleg tijdens het maken van dit werk? Hoe ging de casting in z’n werk? En hoe waren de fotosessies in de Pieterskerk?

Praktische informatie

Datum: zondag 1 oktober
Tijd: 11.00 - 12.30 uur
Prijs: 5 euro

bestel je ticket