Home

rondleiding kies je kernverhaal

De collectie van Museum De Lakenhal is opgedeeld in verschillende kernverhalen. Wil je tijdens je rondleiding de diepte in? De rondleider kan samen jullie een van de onderstaande onderwerpen verder uitdiepen.

Leiden als bakermat van de Hollandse schilderkunst

Wil je alles weten over Leiden als bakermat van de Hollandse schilderkunst? Tijdens deze rondleiding ligt de nadruk op bijzondere zeventiende-eeuwe collectiestukken, waaronder meesterwerken van Leidse meesters als Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Gerrit Dou en Jan van Goyen.

Zeven eeuwen Leids Laken

Museum De Lakenhal ontleent haar naam aan de bloeiende zeventiende-eeuwse lakenindustrie. In de monumentale ‘Laecken-Halle’ werden de lakense stoffen gekeurd, voordat deze over de hele wereld werden verscheept. Ontdek alles over deze bijzondere textielindustrie vroeger en nu tijdens de rondleiding Kies je kernverhaal – Zeven eeuwen Leids Laken.

Leidens Beleg en Ontzet

3 oktober is voor Leidenaren een bijzondere datum. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vieren jong en oud dat de stad na het Beleg van Leiden in 1574 bevrijd werd van de Spanjaarden. De collectie van Museum De Lakenhal bevat een aantal bijzondere stukken, die samen het verhaal van deze bijzondere periode uit de Nederlandse geschiedenis vertellen.

Het moderne leven

Aan het begin van de 19e eeuw bestond in Leiden een levendig kunstenaarsklimaat. Kunstenaars als Floris Verster, Menso Kamerlingh Onnes en H.P. Bremmer stonden in direct contact met Jan Toorop en Johan Thorn Prikker. In 1917 richtte Theo van Doesburg in Leiden het tijdschrift De Stijl op; een revolutionaire sprong voorwaarts, richting de moderne tijd. Deze en andere aspecten komen aan bod in de rondleiding Kies je kernverhaal – Het moderne leven.

Praktische informatie:

Duur: 60 minuten
Maximale groepsgrootte: 15 personen
Prijs per groep: € 82,50 exclusief museumentree
Mogelijke talen: Nederlands, Engels, Duits of Nederlandse Gebarentaal

Vraag dit programma minimaal twee weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.