Home

Kaia

Kim van den Belt

Kaia vraagt onze aandacht voor een complex thema: koolstofdioxide, kortweg CO2. We produceren er als moderne mens meer van dan de aarde aankan. Ontwerper Kim van den Belt plaatste zichzelf daarom voor een grote uitdaging: het maken van een duurzaam CO2-filter gemaakt van algen. Het filter kreeg de vorm van een elegante, doorzichtige lamp, die in haar beweging doet denken aan een kwalachtige die door het water deint. Bij het gebruik neemt de lamp CO2 op. Na het fotosyntheseproces dat binnenin plaatsvindt laat het mechanisme weer zuurstof vrij. Na enkele maanden kan er zelfs geoogst worden: met de biomassa die ontstaat kun je biodiesel of zelfs glas maken.

Is dit de toekomst: een lamp in je woonkamer die niet alleen de lucht ververst, maar waarvan je ook nog eens zelf de vruchten kunt plukken? Met de ontwikkeling van dit product nemen we niet alleen eindeloos van de natuur, maar geven we ook iets terug. Nul op de teller van de koolstofdioxideproductie, dat was het doel van ontwerper Kim van den Belt. Misschien lukt het zelfs ooit een product te ontwikkelen waar de natuur voordeel uit haalt.

over de maker

Kim van den Belt studeerde in 2021 af als product- en materiaalontwerper aan Academie Minerva in Groningen. De natuur is voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. De oplossingen voor onze huidige problemen zijn al in de natuur aanwezig, ziet zij - zichtbaar voor mensen die deze problemen vanuit een ander perspectief durven te benaderen.

Foto: Taco van der Eb
Foto: Taco van der Eb

If Things Grow Wrong

Kaia is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets