Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Bezoek tijdens Lakenhal Laat dit voorjaar ‘s avonds de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid en doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Op 10 maart toveren we Museum De Lakenhal eenmalig om tot bioscoop. Zien we je daar?

bestel je ticket

Lakenhal Laat: David Bailly X Pink Moon

VRIJDAG 10 maart van 18.00 tot 22.00 uur


Met zijn vanitas-stillevens verkondigde David Bailly in de 17e eeuw een duidelijke boodschap: richt je op het eeuwige leven, want je tijd op aarde is maar vluchtig. Tijdens deze editie van Lakenhal Laat duiken we daarom dieper in het thema sterfelijkheid en onze omgang met de dood. Sterven hoort bij het leven, net als geboren worden. Ons tot de dood verhouden, dat doen we in verschillende tijden en culturen op allerlei manieren. Laten we ons overvallen als de tijd daar is, of zien we de dood al eerder als een onderdeel van ons leven? Is de dood iets om te betreuren, of juist iets om te vieren? Aan de hand van de bejubelde film Pink Moon en een voorgesprek met regisseur Floor van der Meulen en filosoof Menno de Bree zetten we je aan het denken over hoe jij je tot je eigen sterfelijkheid en die van je geliefden verhoudt. Voordat de film start, kun je de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid te bezoeken.

Let op: tijdens deze editie van Lakenhal Laat is er sprake van een vast programma en een beperkt aantal plaatsen, vanwege de capaciteit van het Auditorium. Wees er dus snel bij!

HET PROGRAMMA

18.00: Deuren open voor tentoonstellingsbezoek
19.00: Voorgesprek met regisseur Floor van der Meulen & filosoof Menno de Bree
20.00: Start Pink Moon
21.30: Einde Pink Moon

Filmvertoning Pink Moon (2022)

Om 20.00 in het Auditorium


Tip: vergeet niet om voor de start van de film een drankje en een bakje popcorn te halen!

"Till your wish do us part"

De film Pink Moon volgt op een tragikomische, geloofwaardige manier de ingewikkelde dynamiek in een emotioneel proces: de doodswens van een geliefde. Tijdens een familiediner verklaart patriarch Jan dat hij levensmoe is. Het nieuws slaat in als een bom en zijn dochter Iris besluit verlof te nemen. Terwijl de vastgestelde datum van zijn dood steeds dichterbij komt, trekt Iris ongevraagd bij haar vader in. Zij wil graag te weten komen waarom hij tot dit besluit is gekomen.

“Uitstekend filmdebuut dat je laat voelen wat niet met woorden is over te brengen. Dan heb je talent. Dat is film.” ★★★★ Trouw

“Een prikkelend speelfilmdebuut. Zeer menselijk. Floor van der Meulen toont dat ze een geweldig oog heeft voor de absurditeit.” ★★★★ NRC Handelsblad

“Mooi, klein, verdrietig en vooral ingetogen en smaakvol in beeld gebracht. Precies zoals het zou moeten zijn. Julia Akkermans excelleert in de verbeelding van Iris’ onmacht.” – De Volkskrant

In gesprek met Floor van der Meulen en Menno de Bree

Om 19.00 in het Auditorium

Tijdens dit voorgesprek bespreekt Luuk Heezen met Floor van der Meulen (regisseur van Pink Moon) en Menno de Bree (filosoof en ethicus) hoe we ons verhouden tot onze eigen sterfelijkheid en die van onze geliefden. Toen, nu én straks.

Over Floor van der Meulen


Foto: Daphne Lucker

Regisseur Floor van der Meulen studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 maakte ze haar internationale debuut met Paradijsbestormers, een documentaire over Nederlandse jihadstrijders in Syrië. In 2019 volgde de documentaire The Last Male on Earth, over de allerlaatste noordelijke witte neushoorn op aarde. Voor haar filmdebuut Pink Moon kreeg Van der Meulen in 2022 een Special Mention op het Tribeca Film Festival in New York: de ereprijs voor een veelbelovend regiedebuut.

Over Menno de Bree


Foto: Hester Doove

Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en was als ethicus werkzaam voor Heineken, Nyenrode en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij verzorgt filosofische lezingen, denktrainingen en workshops. In zijn colum voor het Financieele Dagblad deelt hij zijn kijk op het imperfecte leven. Hij legt met zijn tegendraadse gedachten graag uit waarom wij – net als hij – worstelen met onderwerpen als leven en dood, ambitie en geluk.

Foto: Joep Jacobs

Bezoek aan de tentoonstelling

Tussen 18.00 & 20.00

Voorafgaand aan de film bezoek je de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid. In deze tentoonstelling staat Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder centraal. Ondanks dat dit werk veel mensen bekend voorkomt, is de schilder bij het grote publiek amper bekend. In deze tentoonstelling brengen we daarom deze onbekende 17e-eeuwse meesterschilder onder de aandacht. Je leert David Bailly en zijn werk kennen aan de hand van 90 stukken, waaronder portretten en vanitasvoorstellingen van zijn hand, en werk van tijdgenoten als Gerrit Dou, Jan Lievens en Rembrandt van Rijn.

Voor het eerst te zien: Inge Reisberman - The Last Waltz

De hele avond op de Achterplaats

Tijdens deze editie van het Lakenhal Laat is het werk The Last Waltz uit de serie Homo Bulla van kunstenaar Inge Reisberman voor het eerst in het museum te bewonderen. Erasmus zei het al: homo bulla est – oftewel: de mens is net een zeepbel. Aan de buitenkant zien we er misschien onaantastbaar uit, maar eigenlijk zijn we heel kwetsbaar. Vanwege die eigenschappen is de zeepbel een klassieke metafoor in de schilderkunst, bijvoorbeeld in vanitas-stillevens. De zeepbel inspireerde ook de Leidse kunstenaar Inge Reisberman. In het videodrieluik The Last Waltz registreerde ze op poetische wijze met 3 camera's een speciale rookbellenperformance in het voormalige Ketelhuis van de Meelfabriek in Leiden.

Praktische informatie


  • Datum: vrijdag 10 maart
  • Tijd: 18.00 – 22.00 uur (de film start om 20.00, daarvoor kun je de tentoonstelling bezoeken)
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen. Toegang is inclusief 1 drankje en een bakje popcorn
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)

Let op: alleen de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid is tijdens deze editie van Lakenhal Laat geopend. De rest van het museum is gesloten. Het programma kan in aanloop naar de avond zelf door onvoorziene omstandigheden nog wijzigen. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele info.

Colofon

Lakenhal Laat wordt op 10 maart mede mogelijk gemaakt door:

September Films
Floor van der Meulen
Menno de Bree
Luuk Heezen