Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Bezoek tijdens Lakenhal Laat dit voorjaar ‘s avonds de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid en doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

LAKENHAL LAAT – THE VOGUE OF VANITY

VRIJDAG 12 MEI VAN 19.00 TOT 22.00


IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid – zo staat te lezen op het meesterwerk Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder van David Bailly. En hoewel Bailly ons met zijn werken waarschuwde voor de vluchtigheid van het leven, leiden we uit zijn werken af dat hij zich tegelijkertijd zeer bewust was van de manier waarop hij zich aan de wereld presenteerde: zelfbewust en modieus. Eigenlijk precies zoals wij, vandaag de dag.

Kunst kan cruciaal zijn voor het uitdragen, vieren én vormgeven van je identiteit. Tijdens deze editie van Lakenhal Laat zetten we de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid daarom in de spotlight van de ballroomcultuur. Mother Amber Vineyard van The House of Vineyard (pionier van de Nederlandse ballroomscene) nodigt je op 12 mei uit voor The Vogue of Vanity: een memorabele avond waarin dans, mode, muziek, kunst en transformatie onder één dak samenkomen. Dé plek om vorm te geven aan jouw fantasie om alles en iedereen te mogen zijn! En daar kun je thuis alvast mee beginnen, want de dresscode is Pearls & Skulls (en voor de best dressed is er een mooie prijs te winnen!).

HET PROGRAMMA

Welcome to the Banquet of Vanitas – Atelier take-over door Roxette Capriles

Van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Atelier

Leg samen met Roxette Capriles de tand des tijds vast met behulp van wereldse objecten! In deze inloopworkshop maak je je eigen props met symbolen die te vinden zijn op vanitasschilderijen. De props kun je later op de avond in combinatie met je eigen Pearls & Skulls-outfit gebruiken tijdens de grote finale op de runway.

Foto: Annelies Verhelst

Zie mij – lezing

Om 19.30 uur in het Auditorium

IJdelheid wordt gezien als één van de zeven hoofdzonden. Maar hoeveel grootsheid zouden we zijn misgelopen zonder de ijdelheid die mensen drijft om het beste uit zichzelf te halen? Tijdens deze interactieve lezing betoogt filosoof, schrijver en publicist Frank Meester – schrijver van het boek Zie mij. Filosofie van de ijdelheid – dat we ijdelheid júist als een deugd mogen zien.

Voguing & Posing - workshop door Amber Vineyard

Om 20.15 uur op de Achterplaats

Vogue is een dansstijl die diverse geometrische, gestileerde en elegante poses imiteert van modellen die veelal de cover van het tijdschrift Vogue sierden, en zo de naam gaven aan deze dans. Amber Vineyard leert je tijdens deze worskhop de fijne kneepjes van vogueing & posing, ter voorbereiding op de grote finale! Categorie: You Own Everything.

Bring it to the runway

Vanaf 21.00 uur op de Achterplaats

The grand final! Amber Vineyard nodigt jou en alle andere aanwezigen uit om onder leiding van DJ Frandy Perez je Pearls & Skulls outfit, zelfgemaakte props én vogueing & posing kunsten te laten zien. Tot op de runway! Of geniet simpelweg vanaf de zijlijn van alle fierce poses, dat kan natuurlijk ook. Voor de best dressed is er natuurlijk een prijs te winnen. Categorie: Vanity.

Foto: Joep Jacobs

Bezoek aan de tentoonstelling

De hele avond

Tijdens Lakenhal Laat kun je natuurlijk ook David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid bezoeken. In deze tentoonstelling staat Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder centraal. Ondanks dat dit werk veel mensen bekend voorkomt, is de schilder bij het grote publiek amper bekend. In de tentoonstelling leer je David Bailly en zijn werk kennen aan de hand van 90 stukken, waaronder portretten en vanitasvoorstellingen van zijn hand, en werk van tijdgenoten als Gerrit Dou, Jan Lievens en Rembrandt van Rijn.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Datum: vrijdag 12 mei
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Dresscode: Pearls & Skulls
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)

Let op: alleen de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid is tijdens deze editie van Lakenhal Laat geopend. De rest van het museum is gesloten. Het programma kan in aanloop naar de avond zelf door onvoorziene omstandigheden nog wijzigen. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele info.

OVER BALLROOM & THE HOUSE OF VINEYARD

De ballroomcultuur onstaat in 1970 in de New Yorkse wijk Harlem als vorm van protest. De lhbtqia+-gemeenschap van kleur verzet zich met balls tegen het geweld en het buitensluiten waar ze dagelijks mee te maken krijgt. Deelnemers van de ballroomevenementen troeven elkaar af in uitbundige jurken en extravagante kostuums. Met vogueing nemen ze geometrische en gestileerde poses aan en bewegen ze elegant over de catwalk. De Nederlandse ballroomcultuur bloeit sinds 2013 op onder de vleugels van Amber Vineyard, oprichtster van the House of Vineyard, de samenwerkingspartner van deze editie van Lakenhal Laat.

COLOFON

Lakenhal Laat wordt op 12 mei mede mogelijk gemaakt door:

Frank Meester
Vineyard World