Home
tentoonstellingen

10 maart 2023 t/m 2 juli 2023

Tentoonstelling David Bailly - Tijd, dood en ijdelheid

Bijna vierhonderd jaar nadat het werd gemaakt, blijft David Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder kunsthistorici fascineren. Het meesterwerk roept allerlei vragen op. Is er sprake van een zelfportret? Waarnaar verwijzen de verschillende voorwerpen in het schilderij? En wie is de mysterieuze vrouwfiguur die tegen de achterwand verschijnt?

Onbekende meester uit de 17e eeuw

Ondanks dat dit werk veel mensen bekend voorkomt, is de schilder bij het grote publiek amper bekend. In de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid brengen we deze onbekende meesterschilder onder de aandacht.

Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder, David Bailly
Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder, David Bailly 1651
Onderzoek naar het Vanitasstilleven
Onderzoek naar het Vanitasstilleven

Nieuwe ontdekkingen

De afgelopen jaren werkten conservatoren van Museum De Lakenhal samen met experts van onder meer de universiteit Leiden en het Rijksmuseum. In dit onderzoek brachten zij voor het eerst het oeuvre van Bailly in kaart, kwamen ze onbekende portretten van hem op het spoor en ontdekten verborgen gezichten onder de verflagen van zijn meesterwerk.

Bailly en tijdgenoten

Deze tentoonstelling brengt 90 werken bij elkaar waaronder portretten en vanitasvoorstellingen van David Bailly, en werk van tijdgenoten als Dou, Lievens en Rembrandt.


Activiteiten

Familiespoor

Ga met je gezin als echte speurneuzen op onderzoek uit in de tentoonstelling. Met een tas vol onderzoeksinstrumenten in de hand ontdekken jullie samen alle geheimen van de 17e-eeuwse David Bailly. Want wat maakte hem nou zo’n bijzondere kunstenaar? Na afloop van jullie bezoek weten jullie het precies.

meer info
Het Familiespoor
Het Familiespoor

Lakenhal Laat

Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar het museum voor een flinke dosis inspiratie en kennis! Bezoek tijdens Lakenhal Laat tussen 19.00 en 22.00 uur de tentoonstelling en doe mee aan een verdiepend programma bestaande uit lezingen, flitsrondleidingen, workshops, performances en meer.

Vrijdag 10 maart | Vrijdag 14 april | Vrijdag 12 mei

Audiotour

Tijdens je bezoek leer je alles over nieuwe ontdekkingen die onderzoekers naar David Bailly hebben gedaan in deze gratis audiotour. Download de Lakenhal-app via de App Store of Play Store, en krijg direct toegang tot de speciale audiotour.

meer info

En nog veel meer! Van gratis rondleidingen, een lezingenreeks tot je eigen monoprint maken in het Open Atelier: rondom de tentoonstelling David Bailly - Tijd, dood en ijdelheid is een hoop te doen.

bekijk alle activiteiten

Film

Miniaturen

Compositie geïnspireerd door Bailly

In de reeks Miniaturen speelt violist en artistiek directeur van de serie Tosca Opdam klassieke muziek bij kunst. Geïnspireerd door het Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder van David Bailly componeerde Bram Kortekaas het gloednieuwe stuk Vanitas Vanitatum. Thema's als dood en tijd komen tot uitdrukking in zijn nieuwe compositie voor viool en altviool, omringd door het vanitasstilleven.

bekijk de film

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin de resultaten van het onderzoek naar het Vanitasstilleven en Bailly worden gepresenteerd. Hierin is te lezen hoe zijn oeuvre bij elkaar werd gebracht. Ook lees je hoe dankzij materiaaltechnisch onderzoek de verborgen lagen van zijn belangrijkste meesterwerk werden onthuld.

Het boek is uitgegeven door Waanders en is ondere andere te koop in onze museumwinkel. Het boek is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels.


Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder, David Bailly
Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder, David Bailly 1651

Deze tentoonstelling is samengesteld door Janneke van Asperen en Christiaan Vogelaar.

Daarnaast hebben aan het onderzoek bijgedragen: Marika Keblusek, Rudi Ekkart, Karin Leonhard, Erma Hermens, Nathan Daly, Fred G. Meijer en Carla van de Puttelaar.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door gemeente Leiden | Mondriaan Fonds | Prins Bernhard Cultuurfonds | de mecenassen van ons Lucas van Leyden Mecenaat | Stichting Zabawas | Universiteit Leiden | Stichting Dorodarte en door de Rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.