Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

The Artists That Make Me

Vrijdag 8 december van 19.00 tot 22.00 uur

Vind je artistieke familie

Wie vormt je artistieke familie? Met wie werk je samen, wie inspireren je? Dat vroegen we aan de drie genomineerden van de Doesjenel Prijs: G.C. Heemskerk, Kwinnie Lê en Emma van Noort. Net als in de tijd van De Stijl en Theo en Nelly van Doesburg – naamgevers van de prijs - zie je ook anno 2023 veel samenwerkingen tussen kunstenaars. Ze verenigingen zich in collectieven, werken samen aan kunstwerken en richten gezamenlijk nieuwe tentoonstellingsplekken op.

Ook de drie genomineerden van de Doesjenel Prijs werken elk op hun eigen manier samen met andere kunstenaars, schrijvers en denkers – als curator, samenwerkend in projecten, of als onderdeel van een kunstenaarscollectief. Tijdens deze Lakenhal Laat nodigen G.C. Heemskerk, Kwinnie Lê en Emma van Noort kunstenaars en theoretici uit met wie zij artistieke verbondenheid en verwantschap voelen. Maak kennis met hen én met hun artistieke familie in workshops, performances en talks. Op deze avond wordt ook de winnaar van de Doesjenel Prijs bekend gemaakt.

Programma

  • 19.00 uur: Deuren open
  • 19.15 uur: Meet the artists: Lara Nuberg gaat in gesprek met de genomineerden van de Doesjenel Prijs
  • 19.45 uur: Uitreiking van de Doesjenel Prijs door Wies van Moorsel, nicht van Nelly van Doesburg
  • 20.30 uur: Volg een van de programmaonderdelen, samengesteld door de genomineerden van de Doesjenel Prijs

Nash Caldera

Polyglossia: Island of Babel

Op uitnodiging van Kwinnie Lê toont Nash Caldera haar performance Polyglossia: Island of Babel. Caldera groeide op op Curaçao, waar het normaal is om vier talen te spreken: Papiaments Engels, Spaans, en Nederlands. In haar performance gebruikt ze haar ervaring als polyglot: iemand die veel verschillende talen beheerst. Hoe beïnvloedt dit je manier van denken, handelen en bewegen? Dit werk heeft referenties uit de film Ava y Gabriel van de Curaçaose filmmaker en kunstenaar Felix de Rooy.

Polyglossia: Island of Babel
Polyglossia: Island of Babel

Samieh Shahcheraghi

Een van de acteurs in The Plantiarchy van genomineerde G.C. Heemskerk is kunstenaar Samieh Shahcheraghi. Ze werken samen met andere kunstenaars in het collectief it is part of an ensemble. Tijdens Lakenhal Laat toont Shahcheraghi een van haar recente performances.

Gabi Dao: Scent Bar
Gabi Dao: Scent Bar Foto: Steven Maybury

Gabi Dao

Scent Bar

Fire Spells is een speciale editie van de doorlopende, begeleide schrijf/ruik/deel sociale sculptuur die reageert op thema's in het werk van Kwinnie Lê, in het bijzonder de video ‘cạo gió’, een onderdeel van de Doesjenel Prijs tentoonstelling. Kunstenaar Gabi Dao gaat samen met jou aan de slag om een geurcompositie te maken, gebaseerd op jouw eigen herinneringen. Er is plek voor maximaal 6 deelnemers om een eigen geur te creëren. Deze workshop duurt van 20.30 tot 21.45 uur. Geef je op voor de workshop via info@lakenhal.nl. Kom vooral even kijken bij de workshop.

Lezingen, rondleidingen en gesprekken

Emma van Noort, Frank Schipper en Norbert Peeters

Genomineerde Emma van Noort liet zich voor haar installatie in de tentoonstelling inspireren door De Stijl. Volg een gesprek op zaal met Emma en conservator moderne kunst Renée Volkers over de spierballentaal van De Stijl.

In zijn lezing vertelt historicus Frank Schipper meer over J.J.P. Oud, volkshuisvesting en de Kiefhoek, waar Emma van Noorts atelier gevestigd is.

Voor G.C. Heemskerk was plantenfilosoof Norbert Peeters een belangrijke gesprekspartner voor de ontwikkeling van The Plantiarchy. Tijdens Lakenhal Laat vertelt hij over plantenblindheid.

PRAKTISCHE INFORMATIE


  • Datum: vrijdag 8 decemberr
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
  • Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
bestel je ticket

Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Voor sommige programma-onderdelen is het aantal deelnemers beperkt. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.