Home
tentoonstellingen

23 september 2023 t/m 7 januari 2024

Tentoonstelling Doesjenel Prijs 2023

G.C. Heemskerk | Kwinnie Lê | Emma van Noort

De Doesjenel Prijs is dé Leidse beeldende kunstprijs voor talent van 35 jaar en jonger. Deze prijs is bedoeld om de ontwikkeling van jong kunsttalent te stimuleren. Uit een open call koos de jury unaniem voor de genomineerde kunstenaars G.C. Heemskerk, Kwinnie Lê en Emma van Noort. Hun werk is vanaf 23 september te zien tijdens een gezamenlijke tentoonstelling in Museum De Lakenhal. Op 8 december werd tijdens Lakenhal Laat de winnaar bekendgemaakt: Kwinnie Lê. De jury bestond dit jaar onder anderen uit Heske ten Cate (artistiek directeur van Nest Den Haag), beeldend kunstenaar Kevin Osepa en spoken word-artist en onderzoeker Alexander Cromer.

De genomineerden

Kwinnie Lê

Kwinnie Lê omschrijft zichzelf als kunstenaar, dichter en gedaanteverwisselaar, die werkt op het snijvlak van lichaam en taal. De incorporatie van poëzie in haar performances, textielinstallaties en videokunst krijgt veel waardering van de jury. Al haar werken lijken te ontstaan vanuit een orale en veelal persoonlijke geschiedenis en zijn niet lineair en non-eurocentrisch. Ze omarmt mythologie, folklore en mondelinge geschiedenissen en plaatst deze in een hedendaagse context, met een groot bewustzijn van voorouderlijke tradities.

Foto: Veerle Sloof
Foto: Veerle Sloof

Emma van Noort

Emma van Noort onderzoekt in haar recente werk het thema form follows function. Dit doet zij in de context van transport, materialiteit en de menselijke maat. Haar sculpturen zijn altijd raak. Het werk oogt in eerste instantie formeel, maar bij nadere beschouwing kom je er als kijker achter dat ze zich de onderwerpen juist op een persoonlijke wijze toe-eigent. Zo geeft ze het huiselijke, van oorsprong vrouwelijke domein een plek in de traditioneel mannelijke architectuurgeschiedenis. De jury heeft een grote waardering voor materiaaluitdrukking en hoe zij verschillende plekken en geschiedenissen met elkaar verbindt.

G.C. Heemskerk

G.C. Heemskerk hanteert verschillende technieken: van tekeningen tot audiofragmenten, van video tot performance. Binnen dit werk vertelt Heemskerk verhalen waarin wetenschap, sciencefiction en folklore op een veelzeggende manier worden gecombineerd. Op die manier stelt de kunstenaar relevante vragen over zaken als gezondheid, religie en de dood. De jury is met name enthousiast over de film The Plantriarchy (2023), die Heemskerk maakte in samenwerking met Bernice Nauta.

Foto: Veerle Sloof

Over de Doesjenel Prijs

De naam van de Doesjenel Prijs verwijst naar het beroemde Leidse kunstenaarsechtpaar Theo van Doesburg en Nelly van Doesburg – van Moorsel, die in privékringen ook wel Doesjenel werden genoemd. Zij gingen grensverleggend en interdisciplinair te werk. Deze houding is voor Museum De Lakenhal een inspirerend uitgangspunt voor de Doesjenel Prijs. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden en het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal en wordt elke twee jaar uitgereikt.

lees meer over de prijs en de jury
Het werk van Kwinnie Lê in Museum De Lakenhal
Het werk van Kwinnie Lê in Museum De Lakenhal Foto: Joep Jacobs
Het werk van Emma van Noort in Museum De Lakenhal
Het werk van Emma van Noort in Museum De Lakenhal Foto: Joep Jacobs