Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

She/Her: Vrouw & kunst

Vrijdag 8 maart van 19.00 tot 22.00 uur


Een massale staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie leidt op 8 maart 1908 in Chicago tot het uitroepen van Internationale Vrouwendag in 1910. In sommige landen, zoals Suriname in de jaren zeventig, is Internationale Vrouwendag een nationale feestdag om stil te staan bij vrouwenemancipatie. Ook in de kunstwereld is er nog het nodige te doen. Denk aan de onderrepresentatie van vrouwen in museale collecties tot lagere prijzen voor werk van vrouwelijke kunstenaars. Daarom hebben vrouwen tijdens Lakenhal Laat op 8 maart de hoofdrol. Duik deze avond in inspirerende verhalen over vrouwen en kunst.

programma

Shardenia Felicia, Circles, 2023. Tentoonstellingsoverzicht, My Oma, Kunstinstituut Melly.
Shardenia Felicia, Circles, 2023. Tentoonstellingsoverzicht, My Oma, Kunstinstituut Melly. Foto: Kristie Daem

'That’s what she said': Meet the artists

Van 19.30 tot 20.00 uur in het Auditorium

Maak kennis met het werk van kunstenaars Lenny Waasdorp en Shardenia Felicia. Cathelijne Blok (Titty Mag) gaat met ze in gesprek over de rol van feminisme in hun werk op het gebied van intimiteit, kwetsbaarheid, moederschap, familierelaties, veiligheid en verzet. Met een bijdrage van studenten van Studio Moio.

Flitsrondleidingen

tussen 20.00 en 22.00 uur bij de Grote Pers

Van 2 maart t/m 21 juli in Museum De Lakenhal: de eerste grote solotentoonstelling van de Koreaanse kunstenaar Kimsooja. In haar kunst combineert ze persoonlijke geschiedenis met globale thema's als migratie, je thuis voelen en vrouw zijn. Maak in een flitsrondleiding kennis met haar werk.

Kimsooja, Meta-Painting, 2020
Kimsooja, Meta-Painting, 2020 Foto: Bram Vreugenhil

Optreden OPO ADYEN

Van 20.00 tot 20.20 uur op de Achterplaats


Laat je meevoeren door de zang van OPO ADYEN. In het optreden van deze muziekgroep van Surinaamse oorsprong maak je kennis met een aantal liederen die tijdens de eerste officiële viering van Vrouwendag in Suriname in 1974 werden gezongen.

Theo en Nelly van Doesburg
Theo en Nelly van Doesburg

Talk: De Stijl zonder Nelly was niet gezellie

Van 20.30 tot 20.45 uur in het Auditorium


Theo van Doesburg (1883 - 1931) is de grondlegger van De Stijl, de invloedrijke en radicaal vernieuwende kunststroming die in 1917 in Leiden is ontstaan. Maar waar was Theo van Doesburg geweest zonder Nelly van Doesburg (1899 - 1975)? Ze is vooral bekend als 'de vrouw van', maar was zelf ook schilder, pianist en danseres. Conservator moderne kunst Renée Volkers neemt je mee in de belangrijke rol die Nelly van Doesburg als kunstenaar en partner speelde in het werk en de nalatenschap van Theo van Doesburg.

Marlene Dumas, De muze is moe, 1994
Marlene Dumas, De muze is moe, 1994

Talk: De muze is moe

Van 20.30 tot 20.45 uur in het Atelier

Marlene Dumas (1953) werkt in haar kunst veel met tegenstellingen, zoals die tussen man en vrouw. Haar werk is vaak erotisch getint, zoals in deze zeefdruk en bijbehorend gedicht De muze is moe. Hiermee gaf ze commentaar op de bizar veel rollen die een muze op zich neemt. De zeefdruk is samen met een aantal tekeningen onderdeel van de collectie van Museum De Lakenhal. Duik samen met conservator actuele kunst Nicole Roepers in deze werken.

Foto: Stefanie de Bakker

Talk: Nota Vrouw en kunst – Lieneke Hulshof over Beelden in Leiden 2024

20.45 uur in het Atelier

Op 15 mei 1987 schrijft de Leidse Courant over een voorstel in de gemeenteraad: de oprichting van een kunstwerk ter ere van gravin Ada van Holland (1188 - 1223). Waarom werd het kunstwerk nooit gerealiseerd? Curator van Beelden in Leiden Lieneke Hulshof neemt deze geschiedenis als startpunt van de editie van 2024. Ze vertelt je er mee over in deze korte talk.

Roundtable Feminisme en film

Om 21.00 uur in het Atelier

Vergeet Barbie. Filmwetenschapper Janna Houwen en studenten Film and Photographic Studies Dani van Duin en Alexandra van der Wijck nemen hun favoriete film mee en gaan met elkaar en publiek in gesprek over film en feminisme.

Artist talk Noa Marthe Prins met performance If Not a Worker, Who Am I

Van 21.00 tot 21.20 uur in het Auditorium


Maak in deze lezing meets optreden kennis met het werk van performancekunstenaar Noa Marthe Prins. Met verzetstheater en komedie onderzoekt ze thema's als werk, performance en uitbuiting. Denk aan onderwerpen als de waardedaling van arbeid door vrouwen of cv-bluffen in de kunstwereld.

PRAKTISCHE INFORMATIE


  • Datum: vrijdag 8 maart
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
  • Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
  • Dresscode: On Fridays we wear pink
bestel je ticket

Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Voor sommige programma-onderdelen is het aantal deelnemers beperkt. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.