Home
tentoonstellingen

Van 17 december 2021 t/m 12 juni 2022

Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap

Echt of nep? Die vraag staat centraal bij Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap. Wandel offline én online langs ruim twintig objecten uit negen Leidse collecties die je op het verkeerde been zetten. Nu te zien bij Museum De Lakenhal en via het digitale platform Things That Talk. Durf jij je ogen te geloven?

Of een kunstobject echt is of nep, valt niet altijd even gemakkelijk te zeggen. Soms neemt de wens dat een voorwerp echt is de overhand: dan heeft een onderzoeker of liefhebber misschien wel goud in handen. We willen maar al te graag dat iets echt is, zelfs als we onze ogen bijna niet kunnen geloven.

BIJZONDERE VERVALSINGEN

Wat zijn de beweegredenen van vervalsers om te doen wat ze doen? En als een object niet van echt te onderscheiden is, is het dan niet een kunstwerk op zich? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling Misleiden, waarmee Leidse instellingen een kijkje in de keuken van onderzoekers en conservatoren bieden. Zo zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld een als draak vermomde rog, een vervalste reliëftegel en een wel heel knap nagemaakt oog te bewonderen.

Samenwerkingen

De tentoonstelling is een bijzondere samenwerking van negen Leidse instellingen: de objecten komen uit de collecties van onder andere Museum De Lakenhal, het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis Biodiversity Center, Museum Volkenkunde en Japanmuseum SieboldHuis. Ook zijn er bijdragen uit de Leidse Universiteitsbibliotheek, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en Erfgoed Leiden en Omstreken. Het samenwerkingsproject is een initiatief van Alexander Mouret van de jaarlijkse conferentie Brave New World en Fresco Sam-Sin van het digitale platform Things That Talk, tevens gastcurator van de fysieke tentoonstelling.


Online en offline

In de tentoonstelling lopen online en offline naadloos in elkaar over. Je kunt de tentoonstelling in het museum bezoeken, of geheel digitaal vanuit huis. Wil je in het museum meer weten over de objecten? Scan de QR-codes en duik dieper in de details van de voorwerpen en ontdek waar de misleiding precies zit. Zo ontdek je zelf van dichtbij waar het onderscheid ligt tussen echt en nep.

bekijk de digitale tentoonstelling
Scan de QR-codes in de tentoonstelling en lees de verhalen
Scan de QR-codes in de tentoonstelling en lees de verhalen Foto: Taco van der Eb
Speel de Misleiden-quiz

Ben jij een echte meestervervalser? Kom erachter met de Misleiden-quiz.

Foto: Taco van der EbInitiatiefnemer

Alexander Mouret (Brave New World)

Gastcurator

Fresco Sam-Sin (Things That Talk)

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Leiden | Prins Bernhard Cultuurfonds | Gravin van Bylandt Stichting