Home

Toonaangevende kunstenaars geven visie op globaliserende wereld in internationale kunsttentoonstelling Global Imaginations

6 maart 2015

27 juni t/m 4 oktober 2015 in De Meelfabriek, Leiden

Museum De Lakenhal presenteert van 27 juni t/m 4 oktober 2015 Global Imaginations, een internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst. Global Imaginations vindt plaats ter gelegenheid van het 440-jarig bestaan van de Universiteit Leiden, en komt tot stand in samenwerking met Museum Volkenkunde en LeidenGlobal. Twintig toonaangevende hedendaagse kunstenaars uit alle continenten zijn uitgenodigd om bestaand werk te tonen of een nieuw werk te maken waarin zij hun visie tonen op de huidige geglobaliseerde wereld. Global Imaginations vindt plaats in De Meelfabriek in Leiden. De immense verlaten gebouwen van dit industriële erfgoed maken het bezoek aan de tentoonstelling tot een indrukwekkende ervaring.

Wereldbeelden

Al eeuwenlang bestuderen wetenschappers van de Universiteit Leiden de wereld, met als doel om die beter te begrijpen. Daarbij is vaak samengewerkt met kunstenaars, die wereldse fenomenen verbeeldden in landkaarten, botanische tekeningen, diagrammen en symbolen. Ook de in Leiden aanwezige museale collecties laten verzamelingen van oudheden, naturalia, etnografica, kunst en geschiedenis zien die herinneren aan oude, vervlogen wereldbeelden.
Die wereld verandert in snel tempo. Sinds de komst van het internet en de toenemende migratie vervagen de traditionele grenzen tussen het lokale, het nationale en het internationale, en er worden wetenschappelijke ontdekkingen gedaan die onze kijk op de wereld steeds weer veranderen.
Een bezoek aan de tentoonstelling in De Meelfabriek is een reis door de geglobaliseerde wereld van vandaag. Global Imaginations toont nieuwe, eigentijdse wereldbeelden van kunstenaars uit alle continenten. Ze zijn geworteld in uiteenlopende tradities en culturen maar maken tegelijkertijd deel uit van de huidige ‘global village’. Global Imaginations laat een waaier aan eigentijdse wereldbeelden zien, en sluit daarmee aan bij de lange, kosmopolitische traditie van Leiden als universiteitsstad.

Kunstenaars

Tot de geselecteerde kunstenaars behoren gevestigde namen als Simryn Gill (1959, Singapore), Mona Hatoum (1952, Libanon), Lucy Orta (1966, Engeland) & Jorge Orta (1953, Argentinië), Tintin Wulia (1972, Indonesië) en de Ghana ThinkTank, een mondiale denktank die in 2006 in Ghana werd opgericht door Christopher Robbins, John Ewing en Matey Odonkor. Uit Nederland zijn Marjolijn Dijkman (1978) en Andrea Stultiens (1974) vertegenwoordigd. Verschillende kunstenaars maken in opdracht van Museum De Lakenhal nieuw werk voor Global Imaginations, geïnspireerd op Leidse museale collecties. Mark Dion (1961, VS) verwerkt objecten van Naturalis Biodiversity Center in een curiositeitenkabinet dat hij speciaal voor Global Imaginations maakt. Georges Adéagbo (1942, Benin) neemt de collectie van Museum De Lakenhal als uitgangspunt voor zijn ruimtevullende installatie in De Meelfabriek.

Online publicatie

Bij Global Imaginations wordt een publicatie in Nederlands en Engels uitgebracht via de projectwebsite globalimaginations.nl, die vanaf april online zal zijn.

Randprogramma

Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid randprogramma met onder meer een wetenschappelijk symposium, een scholierenconferentie rond het thema ‘wereldburgerschap’ en een filmprogramma i.s.m. het Leiden Internationaal Film Festival. Op verschillende locaties in de stad zijn aanvullende presentaties te zien, zoals in de Oude Universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg. De galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum toont een satelliettentoonstelling die aansluit bij het thema. Zo worden overal in Leiden Global Imaginations zichtbaar.

Samenstelling tentoonstelling

De expositie is samengesteld door een curatorenteam bestaande uit Anke Bangma (curator hedendaagse kunst Tropenmuseum, thans Nationaal Museum voor Wereldculturen), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal), Nicole Roepers (conservator actuele kunst Museum De Lakenhal), Kitty Zijlmans (Hoogleraar kunstgeschiedenis Universiteit Leiden) en kunsthistorica Manon Braat, tevens projectleider van Global Imaginations.

Lustrum Universiteit Leiden

In 2015 bestaat de Universiteit Leiden 440 jaar. Dit wordt uitgebreid gevierd met een serie lustrumactiviteiten, waaronder een lezingenserie ‘Ontmoetingen tussen Kunst en Wetenschap’ en de prestigieuze internationale ‘Humanity in Action’ conferentie. Global Imaginations vormt een van de hoogtepunten van dit lustrum. Meer informatie: lustrum.leidenuniv.nl

De Meelfabriek

In dit omvangrijke complex van fabrieksgebouwen aan de Zijlsingel werd tussen 1883 en 1988 op grote schaal meel geproduceerd. Het complex is een van de omvangrijkste overblijfselen van het rijke industriële verleden van Leiden en behoort tot het belangrijkste industriële erfgoed van Nederland. Dit jaar wordt gestart met de herontwikkeling van het rijksmonument dat wordt omgetoverd tot een bruisende plek in de stad met o.a. hotel, lofts, horeca, winkels en ruimtes voor kunst en cultuur. Meer informatie: demeelfabriek.nl

Global Imaginations is mede mogelijk gemaakt dankzij het Mondriaan Fonds, Stichting Doen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurfonds BNG, Stichting Stokroos en Cultuurfonds Leiden.

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is hét museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Voor meer informatie
Afdeling Publiek van Museum De Lakenhal
Minke Schat Tel. 071 5165 360 / 06 11 01 88 31 of via pr@lakenhal.nl
Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden

Beeldbank

Klik op de afbeeldingen voor download.