Home
activiteit

Nacht van de zintuigen

avondprogramma: woensdag 1 mei, van 20.00 tot 00.00 uur

Op 1 mei 2024 bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. In de avond vieren we dit tijdens de Nacht van de Zintuigen. Geïnspireerd op de presentatie van Rembrandts Zintuigen, bespelen hedendaagse kunstenaars jouw zintuigen op allerlei manieren. Volg een geurtour door het museum en laat je meevoeren door muzikale optredens – van 17e-eeuwse muziek tot hedendaagse pop.

Praktische informatie

  • Datum: woensdag 1 mei
  • Tijd: van 20.00 tot 00.00 uur
  • Prijs: gratis
  • Aanmelden: niet nodig, je kunt gratis binnenlopen
naar het programma

Museum De Lakenhal viert feest

Ook overdag kun je in het museum terecht. Net als in de beginjaren van het museum is het museum op deze dag gratis toegankelijk. Met een feestelijk programma met presentaties, muziek, workshops, ontmoetingen en meer.

blokkenschema

Programma

muziek van Inneruu

21.15 tot 21.35, 22.15 tot 22.35, 23.15 tot 23.35 uur in het Auditorium

Inneruu neemt je via organisch-elektronische songs mee in een gezamenlijke totaalervaring die al je zintuigen activeert. Met melancholische geluiden, visuele projecties, geuren en interactieve instrumenten bouwen ze een moment en plek waar je je compleet kunt laten meevoeren.

tours in het museum

Foto: Taco van der Eb

Geurrondleiding

Doorlopend van 20.00 tot 23.30 uur, startpunt Achterplaats

Ontdek de museumcollectie met je ogen én neus! Tijdens deze rondleiding hebben de rondleiders speciale geuren bij zich, die je beleving bij de kunstwerken versterken. Hoe rook het op straat in de 17e eeuw? En wat doet het met je als je een schilderij bekijkt en tegelijkertijd iets ruikt? Onze eigen rondleiders laten je graag met andere blikken kijken en ruiken.

wandel mee met de botanicus

ELK HALF UUR TUSSEN 20.00 EN 22.00 UUR, startpunt Achterplaats

Of wandel mee met botanicus Rogier van Vugt, Hoofd Horticultuur van de Hortus Botanicus in Leiden. Geur is het jaarthema van de Hortus. Rogier neemt je mee door de museumzalen. Wat zie je, wat ruik je, of hoe voelt een klaproosblaadje, als je met de ogen, neus én tast van een botanicus naar kunst kijkt?

Foto: Hortus Botanicus Leiden

muziek in de museumzalen

Tosca Opdam bij Claudy Jongstra

20.30 bij de Grote Pers

Violist Tosca Opdam is bedenker en artistiek leider van het project Miniatures inspired by visual arts and music, waarvoor ze muzikale composities verbindt met specifieke kunstwerken. Op 1 mei voert ze een stuk op bij een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal. Eerder op de dag wordt dit werk onthuld. Bekijk ook de vorige edities van Miniatures.

Nora Mulder bij Theo van Doesburg

20.15 tot 20.30, 21.00 tot 21.15 uur in de Moderne kunst-zalen

In 1922 en 1923 begeleidt Nelly van Doesburg haar man Theo van Doesburg op piano tijdens de legendarische Dada soirées. Pianist Nora Mulder duikt deze avond opnieuw in deze muziekstukken en voert ze een aantal keren op. Laat je meevoeren door de klanken van deze modern klassieke muziek, terwijl je tussen Van Doesburgs werken staat.

Mario Sarrechia bij Rembrandt

20.30 tot 21.00, 21.45 tot 22.15, 22.45 tot 23.15 uur in de Rembrandtzaal

Een bekende figurant in de schilderijen uit de 17e eeuw: de klavecimbel. Speciaal voor de Nacht van de zintuigen geeft Mario Sarrechia een aantal korte optredens op dit instrument – tussen de Rembrandts waan je je even helemaal in de 17e eeuw.

Mario Sarrechia
Mario Sarrechia

ROEM schrijfworkshop

Elk half uur tussen 20.00 en 23.30 uur in het Atelier

Wat als Museum De Lakenhal het laatste museum op aarde zou zijn? De schrijfworkshop van kunstenaarscollectief ROEM daagt je uit om in de verre toekomst te kijken. Verken de collectie met je zintuigen en voeg fantasierijke interpretaties toe aan de ruimtes en objecten die je vindt tijdens je tour. Wat is er te zien in de 23e eeuw?

Bert Scholten, Os Haan Paard

Van 21.00 tot 21.30 uur op de Achterplaats

In zijn performance geeft Bert Scholten nieuwe betekenis aan de gewoontes en rituelen rondom de Hollandse ‘koekplank’. Deze koekplanken zijn traditionele houten mallen die bij het bakken van koeken een afdruk achterlaten. Deze afdrukken konden allerlei vormen aannemen, zoals belangrijke personen, gildes, dieren, dubbelzinnige voorstellingen en heidense offerrituelen. Verhalen, rituelen en gebruiken zijn altijd in verandering. Sommige gewoontes gaan in de loop der tijd jammer genoeg verloren. In zijn werk stoft Scholten deze vergeten rituelen af en verbindt hij ze met het heden.

Foto: Milena Wojhan
Foto: Milena Wojhan
Stilleven, ca. 1650 - 1675, Anoniem, Leidse kunstenaar
Stilleven, ca. 1650 - 1675, Anoniem, Leidse kunstenaar

Proeverij

Van 20.00 tot 22.00 uur (op = op) bij de Entree

Weelderige stillevens met dode fazanten, druiven en kazen. Maar hoe smaakte het eten op deze schilderijen eigenlijk? Geïnspireerd op smaken uit de 17e eeuw bereidt De Blauwe Tafel een proeverij voor. Laat je verrassen door speciale bites!

Bar en DJ

Van 20.00 tot 00.00 uur op de Achterplaats

Kom naar de Achterplaats om te genieten van een speciaal Zintuigen-biertje en gelegenheidsduo De Platenbazen. Zij brengen hun vinylverzameling samen en verrassen je met toffe muziek.

Foto: Simone Both

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Cultuurfonds Zuid-Holland.