Home

Tijdelijke directiewissel bij Museum De Lakenhal

Op uitnodiging van de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden en het LUMC wordt Meta Knol het komende half jaar directeur van Leiden European City of Science. Aanleiding voor dit verzoek is het terugtreden, wegens privéomstandigheden, van directeur Fried Kramer. Meta Knol zal hem per direct vervangen, tot eind december een opvolger gevonden is. Daarna keert zij weer terug in haar huidige functie als directeur van Museum De Lakenhal. In die periode zal Oskar Brandenburg (Hoofd Programma & Collecties) optreden als vervangend museumdirecteur.

OSKAR BRANDENBURG

Oskar Brandenburg (1978) is sinds 2018 als Hoofd Programma & Collecties verbonden aan Museum De Lakenhal. Daarvoor was hij hoofd Collectiebeheer bij Het Scheepvaartmuseum. Oskar Brandenburg was in Museum De Lakenhal onder meer verantwoordelijk voor de inrichting van de collectiepresentatie na de restauratie en uitbreiding, en voor de uitvoering van het tentoonstellingsprogramma met onder meer Jonge Rembrandt en Pilgrims naar Amerika. Oskar Brandenburg: “Het museum mag zich rijk rekenen met haar gedreven en talentvolle medewerkers. Hun aanwezige kennis en kunde maken ons wendbaar. Ik kijk er daarom ook naar uit om tijdelijk het roer van Meta over te nemen.”

META KNOL

Meta Knol (1969) is sinds 2009 directeur van Museum De Lakenhal. Zij heeft het vernieuwingsproces van het museum succesvol geleid, onder meer resulterend in de feestelijke heropening, in juni 2019, van het volledig gerestaureerde en uitgebreide museum. Meta Knol omschrijft zichzelf als een ‘museaal dier’. Na deze tijdelijke positie als directeur van Leiden European City of Science neemt zij daarom haar positie als directeur van Museum De Lakenhal per 1 januari 2021 weer op. In de tussentijd is zij één dag per week beschikbaar voor coaching, advies en begeleiding van Team Lakenhal.

LEIDEN EUROPEAN CITY OF SCIENCE

In 2022 is Leiden European City of Science. Met de toekenning van deze titel treedt de internationale kennisstad toe tot een select gezelschap van EU-steden die koploper zijn op het gebied van Science, Culture, Innovation en Green Capitals. Toonaangevende wetenschappelijke ontwikkelingen worden in 2022 vanuit Leiden internationaal in de schijnwerpers gezet. Tijdens een uitgebreid publieksprogramma gebaseerd op het principe van ‘citizen science’ (wetenschap voor, door en met burgers) zal kennis door Leidse wijken stromen. Daarnaast wordt een aansprekend cultureel programma gepresenteerd rond wetenschappelijke thema’s, in samenwerking met musea, podia, creatieve makers en kunstenaars uit Leiden en omstreken.

OVER MUSEUM DE LAKENHAL

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekende collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd in een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Met een inspirerend programma laat Museum De Lakenhal zo veel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden kijken.