Home

Opening Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap op 17 december

Museum De Lakenhal lanceert offline én online tentoonstelling over misleiding in kunst en wetenschap

Op 17 december lanceert Museum De Lakenhal de fysieke én digitale tentoonstelling Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap. De expositie vindt plaats in het museum en op het platform Things That Talk, waar de bezoeker kan inzoomen op de objecten en de achterliggende verhalen kan ontdekken.

Vak apart

In Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap komen ruim twintig werken uit negen Leidse collecties bij elkaar, daterend uit verschillende eeuwen en afkomstig van over de hele wereld. Allemaal zetten ze je op hun eigen manier op het verkeerde been. Ze bootsen een zeldzaam materiaal, voorwerp of dier na. Ze tonen de kunst van het namaken, hebben een religieuze functie of brengen een politieke boodschap voor het voetlicht. Samen maken deze objecten duidelijk: misleiden is een vak apart.

Online en offline

In de tentoonstelling lopen online en offline naadloos in elkaar over. De tentoonstelling zal vanaf 17 december geheel digitaal te zien zijn op Things That Talk. Bezoekers krijgen op zaal via QR-codes de kans online nog dieper in de details van de voorwerpen te duiken en zelf te ontdekken waar de misleiding precies zit. Door in te zoomen, kunnen digitale bezoekers zelf van dichtbij onderzoeken waar het onderscheid ligt tussen echt en vervalsing.

Bezoek de online tentoonstelling
Nagemaakte Japanse portretten uit de collectie van Japanmuseum SieboldHuis
Nagemaakte Japanse portretten uit de collectie van Japanmuseum SieboldHuis Foto: Cees de Jonge

Perfecte aanvulling

‘De fysieke en digitale tentoonstelling vullen elkaar perfect aan,’ vertelt gastcurator Fresco Sam-Sin. ‘In het museum kunnen bezoekers zich verbazen over de fysieke voorwerpen, en met hun telefoon in de hand krijgen ze de kans om in het museum of thuis dichter bij de objecten te komen dan je ooit voor mogelijk had gehouden. De verdiepende online verhalen vertellen alles over de context van het voorwerp, de exacte reden van de vervalsing en de weg die het object sindsdien is gegaan. Dat deze voorwerpen voor deze tentoonstelling uit de depots van Leidse musea komen, is een unieke gebeurtenis.’

Foto: Taco van der Eb

Activiteiten

Rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo gaan kinderen en hun ouders in een speciaal kindercollege op 5 januari samen met gastconservator Fresco Sam-Sin in het museum op onderzoek uit om echt en nep van elkaar te onderscheiden. Ook in de andere Leidse instellingen worden activiteiten georganiseerd. Een overzicht is te vinden op de website van Museum De Lakenhal.

Samenwerking

De tentoonstelling is een bijzondere samenwerking van negen Leidse instellingen: de objecten komen uit de collecties van onder andere Museum De Lakenhal, het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis Biodiversity Center, Museum Volkenkunde en Japanmuseum SieboldHuis. Ook zijn er bijdragen uit de Leidse Universiteitsbibliotheek, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en Erfgoed Leiden en Omstreken. Het samenwerkingsproject is een initiatief van Alexander Mouret van de jaarlijkse conferentie Brave New World en Fresco Sam-Sin van het online platform Things That Talk, tevens gastcurator van de tentoonstelling.