Home

OPEN CALL ONTWERP

NIEUW LEIDS LAKEN

Museum De Lakenhal lanceert i.s.m The Campaign for Wool een Open Call voor een nieuw ontwerp in de serie Nieuw Leids Laken.

de open call is gesloten

Leids Laken

la·ken (het; o; meervoud: lakens) is een wollen stof die eerst wordt geweven en vervolgens wordt vervilt, waardoor hij warmer is dan geweven stoffen maar sterker dan vilt. Lakense stof wordt gebruikt om kleding van te maken, maar ook voor het bekleden van meubels en wanden.

Zeven eeuwen lang – van de dertiende tot en met de twintigste eeuw - bepaalt de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden. In de hoogtijdagen produceert Leiden meer dan 180 verschillende stoffen. Van die beroemde lakense stoffen is 80% bedoeld voor de export, via Amsterdam; de aangehechte keurmerken in de vorm van lakenloodjes zijn later in alle werelddelen teruggevonden.

meer over Leids laken

Nieuw Leids Laken

In de periode tot 2017 wordt door Museum De Lakenhal aan vijf hedendaagse kunstenaars | ontwerpers gevraagd een gloednieuwe wollen stof te ontwikkelen die het oude keurmerk ‘Leids Laken’ zal gaan dragen. Het museum werkt samen met hedendaagse ontwerpers om de eeuwenoude geschiedenis van het Leids Laken nieuw leven in te blazen. Oude ambachten gaan hand in hand met nieuwe technieken.

Beeldend kunstenaar Christie van der Haak uit Den Haag kreeg als eerste de opdracht om een Nieuw Leids Laken te ontwerpen. Zij liet zich inspireren door de stoffenstalen van Museum De Lakenhal, waarin vele kleurrijke, exotische motieven zijn terug te vinden. Dit eerste ontwerp in de serie Nieuw Leids Laken is tijdens de Wool week 2014 in Amsterdam gepresenteerd.

Nieuw Leids Laken #1 (tweekleur, 2014)
Nieuw Leids Laken #1 (tweekleur, 2014) Christie van der Haak, i.o.v. Museum De Lakenhal
Nieuw Leids Laken #1 (meerkleur, 2014)
Nieuw Leids Laken #1 (meerkleur, 2014) Christie van der Haak, i.o.v. Museum De Lakenhal

Open Call | De opdracht

Museum De Lakenhal lanceert i.s.m The Campaign for Wool een Open Call voor een ontwerp in de serie Nieuw Leids Laken.

De winnaar is het beste hedendaagse nieuw ontwerp dat aansluit bij de identiteit van Museum De Lakenhal; de stof moet, net als de lakense stoffen van weleer, van zeer hoge kwaliteit zijn wat betreft materiaal, techniek en artistieke uitdrukking. De stof dient voor minimaal 80% uit wol te bestaan. De ontwerpers worden gevraagd hedendaagse vertalingen te maken die aansluiten bij de identiteit van Museum De Lakenhal: klassiek en stijlvol maar ook eigenwijs en eigentijds. Professionele kunstenaars | ontwerpers t/m 35 jaar kunnen insturen.

Deadline

Tot en met 31 december 2014 kunnen conceptontwerpen worden ingestuurd, voorzien van een motivatie. Zie de voorwaarden:

download de voorwaarden download het inschrijfformulier

Shortlist

Uit alle inzendingen worden de 3 beste ontwerpen geselecteerd. Een vakkundige jury beoordeelt de ontwerpen. De genomineerde ontwerpen worden in januari 2015 bekend gemaakt. De genomineerden krijgen vervolgens opdracht een proefstof te maken die de jury kan beoordelen. Uit de ontwerpen en proefstoffen van de genomineerden zal door de jury het winnende ontwerp worden geselecteerd.

Winnend ontwerp

Het winnende ontwerp krijgt het officiële merk Nieuw Leids Laken en wordt in productie genomen. De bekendmaking en de presentatie van het winnende ontwerp vindt plaats in april 2015 in Museum De Lakenhal.

Jury

De genomineerden en winnaar worden gekozen door een vakkundige jury van mode- en textielexperts, bestaande uit:
- Milou van Rossum, mode-expert NRC Handelsblad
- Nicole Roepers, conservator actuele kunst Museum De Lakenhal
- Ingrid Oomen, Country Manager Benelux, The Woolmark Company
- Guus Beumer, directeur Het Nieuwe Instituut

Contact

Voor vragen en opmerkingen over de Open Call voor ontwerp Nieuw Leids Laken, kun je contact opnemen met pr@lakenhal.nl

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden