Home
persberichten

Persbericht | 27 september 2023

Museum De Lakenhal lanceert College op Zondag: collegereeks met verdiepende verhalen bij de collectie

Dit najaar lanceert Museum De Lakenhal College op Zondag: een verdiepend programma bij de collectie van het museum. In de vorm van een lezing, interview of tweegesprek duikt Museum De Lakenhal samen met conservatoren en gastsprekers dieper in de kunsthistorische en historische verhalen van het museum. Hoe gaat de restauratie van een collectiestuk in z’n werk? Wat valt er te vertellen over een nieuwe aanwinst? En op welke manier speelt digitale kennis een rol in beheer van de collectie?

Eerste editie

De eerste editie van College op Zondag op 1 oktober staat in het teken van het bijzondere historiestuk Liberty – pest en honger tijdens Leidens beleg. In 2011 gaven Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden gezamenlijk de opdracht aan kunstenaar-fotograaf Erwin Olaf om een nieuw historiestuk te maken, gewijd aan het Beleg en Ontzet van Leiden in 1574. Na de filmvertoning van de making of gaan conservator geschiedenis Jori Zijlmans en conservator actuele kunst Nicole Roepers van Museum De Lakenhal in gesprek over het historische én hedendaagse beeld dat Erwin Olaf creëerde. Op welke manier gebruikte Olaf nieuwe historische inzichten over het Leidens beleg tijdens het maken van dit werk? Hoe ging de casting in z’n werk? En hoe waren de fotosessies in de Pieterskerk? Vanwege het overlijden van Erwin Olaf zal ook worden stilgestaan bij zijn oeuvre en kunstenaarschap.

Erwin Olaf, Liberty – pest en honger tijdens Leidens beleg, 2011
Erwin Olaf, Liberty – pest en honger tijdens Leidens beleg, 2011 Collectie Museum De Lakenhal

Komende edities

Ook in de volgende edities wordt aandacht besteed aan bijzondere onderdelen van de collectie van Museum De Lakenhal. Zo staat tijdens de editie op 5 november de restauratie van de Oud-Hollandse keuken in de aandacht. Deze stijlkamer is sinds dit jaar eindelijk weer in volle glorie te bewonderen. Hoe ziet zo'n restauratieproces eruit en welke uitdagingen komen erbij kijken? In de editie van 3 december wordt stilgestaan bij 3D-prints van schilderijen. Onderzoeker Liselore Tissen scande Compositie VII van Theo van Doesburg in 3D. Hoe kan technologie nieuwe kunsthistorische inzichten geven?

Praktische informatie

College op Zondag vindt elke eerste zondag van de maand plaats in het Auditorium van Museum De Lakenhal van 11.00 tot 12.30 uur. De toegangsprijs is 5 euro. Wie daarna het museum wil bezoeken, koopt een toegangsticket aan de kassa. Colleges op Zondag zijn gratis voor zijn gratis voor Vrienden, Jong Mecenassen en Mecenassen van Museum De Lakenhal.

NOOT VOOR PERS, NIET VOOR PUBLICATIE

Neem voor meer informatie contact op met Anne van den Dool, medewerker PR & Online Communicatie | 06 34 20 35 36 | a.van.den.dool@lakenhal.nl. Onderstaande beelden mogen worden gebruikt voor publicaties.