Home

4 oktober 2018

Museum De Lakenhal presenteert Jonge Rembrandt 1624-1634

Museum De Lakenhal presenteert van november 2019 tot februari 2020 de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669). Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford, een van de belangrijkste musea in het Verenigd Koninkrijk.

Uitzonderlijk talent

De tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634 laat zien hoe het uitzonderlijke talent van Rembrandt Harmensz. van Rijn zich in de periode van 1624 tot 1634 ontwikkelde. Rembrandts werk, ook uit zijn eerste tien jaren, getuigt van een uitzonderlijk talent. De spectaculaire, pijlsnelle ontwikkeling van dat talent is in die eerste tien jaren van zijn kunstenaarschap van werk tot werk af te lezen. Nooit koos hij voor reeds bewandelde paden en steeds zocht hij onvermoeibaar naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hij was een rasechte verkenner en vernieuwer. In deze eerste tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk. Dat fundament leidde tot Rembrandts grote roem en droeg in hoge mate bij aan het karakter van de Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw.

Bijzondere bruiklenen

In de tentoonstelling van Museum De Lakenhal zijn bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland te zien, zoals Man in Oriental Costume ('The Noble Slav') (1632) uit de collectie van het Metropolitan Museum New York (USA). Ook het Zelfportret (ca. 1628) van een jonge Rembrandt uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam maakt onderdeel uit van de tentoonstelling. Daarnaast zijn natuurlijk de twee werken van Rembrandt uit de eigen collectie van Museum De Lakenhal te zien: Rembrandts vroegst bekende werk Brillenverkoper (ca. 1624) en Historiestuk met zelfportret van de schilder (1626).

Internationale samenwerking

Jonge Rembrandt 1624-1634 is een internationale samenwerking tussen Museum De Lakenhal in Leiden en het Ashmolean Museum in Oxford. De tentoonstelling wordt samengesteld door Christopher Brown (voormalig directeur van het Ashmolean Museum en internationaal erkend Rembrandt-expert), Christiaan Vogelaar (conservator Museum De Lakenhal) en An van Camp (conservator Ashmolean Museum).

De eerste tien jaren in vier thema’s

Door de constante lust tot experiment is het een plezier om Rembrandts ontwikkeling van jaar tot jaar, en van werk tot werk nauwgezet te volgen. In de tentoonstelling zijn werken op onderwerp gecombineerd: zelfportretten, interpretaties zoals van de Doop van de Kamerling, genrevoorstellingen en de verbeelding van het naakt. Schilderijen en werken op papier worden naast elkaar getoond om hun onderlinge relatie en wisselwerking te verduidelijken. In enkele gevallen zijn ook werken van leermeesters of leerlingen te zien. Rembrandts groei wordt getoond aan de hand van vier thema´s:

  1. Van leerling tot leermeester
  2. Een vorstelijke doorbraak
  3. Rembrandts werkplaats
  4. Van Leiden naar Amsterdam

Heropening

Jonge Rembrandt 1624-1634 is te zien in de gloednieuwe tentoonstellingszalen van Museum De Lakenhal. Na een periode van zorgvuldige restauratie en uitbreiding met een nieuwe vleugel, opent Museum De Lakenhal 20 juni 2019 de deuren weer op feestelijke wijze voor het publiek. Jonge Rembrandt 1624-1634 is te zien vanaf november 2019.

Themajaar Rembrandt & De Gouden Eeuw

In 2019 wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in onder andere Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, Stadsarchief Amsterdam en het Rijksmuseum. rembrandt-2019.nl

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Praktische informatie

  • Datum: 2 november 2019 – 9 februari 2020
  • Start kaartverkoop: 1 februari 2019
  • Ashmolean Museum in Oxford: 27 februari - 7 juni 2020

Noot voor de redactie

Astrid Jacobs | Hoofd publieks- en commerciële zaken | 06 40 35 54 02 | a.jacobs@lakenhal.nl