Home
programma primair onderwijs

leidens beleg en ontzet

Het bijzondere verhaal van 3 oktober

Op 3 oktober staat heel Leiden op z’n kop. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat vieren de Leidenaren dat ze op die dag in 1574 zijn bevrijd van de Spanjaarden en herdenken ze het belang van vrijheid. Het is een feest met veel tradities: een kermis, een optocht door de stad, er wordt wittebrood en haring uitgedeeld en hutspot gegeten. In Museum De Lakenhal zijn tal van schilderijen en voorwerpen te zien die gaan over Leidens Beleg en Ontzet tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Een belangrijke episode uit de Nederlandse en Leidse geschiedenis. Tijdens deze interactieve museumles, die zowel in het museum als in de klas gegeven kan worden, duiken de leerlingen in de geschiedenis en ontdekken ze aan de hand van de schilderijen en voorwerpen wat het verhaal is achter het 3 oktober feest. De workshop staat in het teken van het vieren. De leerlingen maken een begin met het maken van vaandels en een gezamenlijke slinger, die opgehangen kan worden in de klas.

Deze museumles is geschikt voor leerlingen van groep 3 t/m 8. Het programma passen we aan het niveau van de leerlingen aan. De les is daarom heel geschikt als eerste kennismaking met de geschiedenis van Leidens Beleg en Ontzet, maar kan ook verdieping (en herkenning!) bieden aan leerlingen die al meer weten over de bijzondere rol die de stad Leiden en haar inwoners speelden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

leerdoelen

Leerlingen leren:
• aan de hand van historische voorwerpen en schilderijen over het Leidens Beleg & Ontzet
• de betekenis van de begrippen ‘beleg’ en ‘ontzet’
• waar de gebruiken en tradities rondom de viering van het Leidens Ontzet vandaan komen
• dat schilderijen een waardevolle bron van informatie kunnen zijn

kerndoelen


1 en 2 (Nederlands)
51, 52 en 53 (Oriëntatie op jezelf en de wereld)
54, 55 en 56 (Kunstzinnige oriëntatie)

praktische informatie

Voor dit programma ontvangen we je het liefst in Museum De Lakenhal. Bevindt je basisschool zich binnen 5 kilometer van het museum, maar kun je niet naar ons toe komen? Dan bieden we je dit programma ook in de klas aan, als onderdeel van het programma Kunst in je koffer.

IN HET MUSEUM

Duur: 90 minuten
Locatie: Museum De Lakenhal
Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €150 incl. museumentree

IN DE KLAS

Duur: 90 minuten
Locatie: in de klas op een basisschool binnen 5 kilometer van Museum De Lakenhal
Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €135


Vraag dit programma minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.