Home
activiteit

This activity is in Dutch

Winter School: Ontwikkel je intuïtie

dinsdag 27 t/m donderdag 29 december

Winter School: Ontwikkel je intuïtie in samenwerking met The School of Life Leer je intuïtie (nog) krachtiger te maken!

In samenwerking met The School of Life organiseren we ter ere van de tentoonstelling Imagine Intuition een speciale editie van hun Winter School: Ontwikkel je intuïtie. In dit meerdaagse programma komen filosofie, psychologie, kunst en zelfreflectie bij elkaar om jou de kracht in intuïtie te laten ervaren.

Er is veel vaagheid rond het begrip intuïtie, maar één ding is zeker: er valt veel over te leren! Volgens ons doe je dit het beste door zowel helder over het onderwerp te leren denken en kennis te maken met wat er in de filosofie en psychologie over is gezegd, als door te reflecteren, oefenen en voelen. Zo ontdek je wanneer je jezelf wel en niet kunt vertrouwen. Je ervaart dat je meer kan dan dat je ooit had gedacht – en soms ook juist minder. En je leert met meer aandacht waar te nemen en je eigen gevoelens en gedachten beter te begrijpen.

In deze Winter School ga je op zoek naar de ingrediënten van een sterke intuïtie. De docenten geven je ideeën en veel concrete oefeningen mee waarmee je de kwaliteit van je aandacht, je ingevingen en daarmee je creativiteit kunt vergroten. Daarnaast laat je je inspireren door de werken die zes actuele kunstenaars over intuïtie maakten voor de tentoonstelling Imagine Intuition. Maak je op voor een unieke ervaring die je zowel cognitief, emotioneel, lichamelijk als natuurlijk intuïtief weet te raken!

Het programma

Dinsdag 27 december: Vertragen

Met inspiraties vanuit de psychologie, filosofie en kunst sta je op de eerste dag onder andere stil bij vier dimensies om op te reflecteren: de mentale-, de emotionele, de fysieke- en de spirituele dimensie. Je leert aan de hand van filosofen en kunstenaars om ‘open te kijken’ en ingevingen te herkennen. Je neemt de tijd om de tentoonstelling Imagine Intuition te bezoeken en onderzoekt wat de werken jou over jouw intuïtie vertellen. Het is een dag vol vertragende gesprekken en oefeningen, want hoe trager je waarneemt, hoe meer je opmerkt.

Woensdag 28 december: Verdiepen

Op de tweede dag verdiep je jouw intuïtieve en creatieve kwaliteiten. In kleinere groepen ga je op diepere lagen met elkaar op ontdekkingstocht. Je ontrafelt zo jouw bron van creativiteit en flow. In de middag kun je kiezen uit twee verschillende programmaonderdelen. Doe mee met een sessie van intuïtief coach Elke Stevens waarin je aan de slag gaat met wat zich op dat moment aandient of volg een bijzondere Voelsprietenrondleiding door Museum De Lakenhal, verzorgd door een ervaren rondleider van het museum.

Donderdag 29 december: Verbinden

Op de derde dag werken we verder op dag 1 en 2 en volg je een creatieve workshop van Museum De Lakenhal over creativiteit en intuïtie onder leiding van een beeldend kunstenaar. Deze dag verbind je je eigen ontdekkingen aan jouw persoonlijke leven. Wat heb je ervaren? En wat betekent dit voor jou in de verschillende domeinen in jouw leven? Wat wil je er verder aan verbinden?

Vrijdag 30 december: The-day-after:

Neem de dag na dit deel van de Winter School tijd en rust voor het onderbewuste. Dit is een dag van ‘laten bezinken’. We hebben deze dag geen programma. We raden je wel aan om deze dag geen afspraken te plannen om alle indrukken zelf verder te verwerken. En, zoals hoogleraar Dijksterhuis ons aanraadt, ‘het onbewuste het werk te laten doen’. Maak ruimte om te wandelen en te schrijven, alleen of eventueel met mensen uit de groep.

6-weken: Verrijken

Het aanscherpen van je aandacht en waarneming voor je eigen intuïtie vraagt vooral oefening van je aandacht en waarneming. En het hebben van aandacht is nooit af en vraagt gedurende 40 dagen elke dag een impuls. Zo bouw je in 40 dagen in je gedrag en in je neurale netwerken nieuwe verbindingen, nieuwe gewoonte en ingesleten routines. Je geeft je waarnemingen zo een expliciete plek in je dagelijkse leven. Je krijgt het boek Eindelijk rust in mijn hoofd; 40 dagen oefenen in aandacht mee om je aandacht en waarneming verder te verrijken met concrete oefeningen. Je houdt contact met iemand uit de groep en je wisselt een aantal keer in deze periode uit ‘wat je ervaart en ontdekt’.

Zaterdag 11 februari: Verzilveren

Na zes weken volgt er een laatste middag waarin je met elkaar verzilvert welke routines jou kunnen helpen in jouw leven, zoals vaste momenten en manieren om je intuïtie te blijven voeden, ook in de waan van de dag. Dit deel van het programma vindt online plaats.

Praktische informatie

  • Data en tijden: 27, 28, 29 dec van 10:00 – 16:30 | online terugkommiddag op 11 feb van 14:00- 16:30
  • Locatie: Museum De Lakenhal
  • Prijs: € 795,-. Gebruik de code ‘museumkorting2022’ bij de check-out voor €100 korting! De prijs is inclusief lunches en drankjes, toegang tot het museum, een workshop en rondleiding van het museum en het boek van Barbara van der Steen en Aart Goedhart: Eindelijk rust in je hoofd; 40 dagen oefenen in aandacht

Over The School of Life

Je hebt van alles geleerd op school. De data van veldslagen, de hoofdsteden van landen, de stelling van Pythagoras. Maar veel van de onderwerpen die uiteindelijk echt de kwaliteit van je leven bepalen, zijn nooit aan bod gekomen. Met wie moet je een relatie beginnen? Wat voor werk past bij je? En hoe vind je betekenis in je leven? Bij The School of Life spijker je je levenskennis bij.

The School of Life is een internationale organisatie die mensen helpt meer voldoening uit het leven te halen. Op basis van ideeën uit de filosofie, psychologie en kunst, biedt het je handvatten in je zoektocht naar meer zelfkennis, kalmte, veerkracht en verbinding.

Over de docenten

Barbara van der Steen is sociaal psycholoog, schrijver en coach. Aan de hand van filosofie, literatuur en kunst helpt zij mensen te groeien en zich persoonlijk te ontwikkelen. Ze begeleidt organisaties, teams, professionals en ondernemers bij processen die vastlopen en die mensen brengen tot de vraag ‘hoe verder?’ Samen met mede-docent Aart Goedhart schreef ze het boek:Eindelijk rust in je hoofd; 40 dagen oefenen in aandacht.

Elke Stevens is psycholoog en werkt als intuïtief coach. Ze gaat met mensen op zoek naar de diepere lagen en de informatie die dan tot je komt. Het is haar kwaliteit om anderen te begeleiden in het vertrouwd raken met intuïtie en het werken en leven vanuit intuïtie verder te brengen.