Home

Young Artists in Residence 2019-2020

Tijdens de tentoonstelling Jonge Rembrandt – Rising Star lanceerde Museum De Lakenhal een jaarlijks terugkerend programma voor creatieve talenten uit de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs: Young Artists in Residence. Gedurende 4 masterclasses, begeleid door beeldend kunstenaar Roos Tulen, kregen de eerste 10 jongeren de unieke kans om in Museum De Lakenhal hun artistieke talent te ontplooien. Experimenteren, uitproberen, durven, jezelf als kunstenaar leren kennen, alles kwam voorbij.

Tijdens de reeks werkten de leerlingen aan een eigen kunstwerk, dit jaar aan de hand van het thema ‘De smaak te pakken’. Rembrandt van Rijn, geboren en getogen in Leiden, werkte op zijn 18e aan een reeks schilderijen over de zintuigen. De werken over het gehoor, de tast, de geur en het zicht zijn bekend – ‘De brillenverkoper’ maakt zelfs deel uit van de collectie van Museum De Lakenhal. Het enige schilderij dat nog niet opgedoken is, gaat over de smaak. Daarom aan de jonge talenten de vraag: hoe verbeeld jíj het zintuig ‘smaak’? Tijdens de 4 masterclasses werkten zij onder begeleiding van een beeldend kunstenaar aan hun artistieke interpretatie van dit zintuig, aan de hand van uiteenlopende, altijd uitdagende opdrachten. Het eindresultaat werd in het museum gepresenteerd tijdens een door henzelf ingerichte tentoonstelling.

De werken van de tentoonstelling ‘Young Artists in Residence 2019-2020’ waren van zondag 2 februari tot en met zondag 9 februari te zien in het Atelier van Museum De Lakenhal.

Aan de editie van 2019-2020 deden leerlingen van de volgende Leidse onderwijsinstellingen mee: het Marecollege, het Da Vinci College Kragerstraat, het Leonardo College en het Vlietland College.

Het programma werd mede mogelijk gemaakt door Winsor & Newton, een van de toonaangevende leveranciers van kunstenaarsmaterialen.