Home

Leidse meesters rond het Laatste Oordeel

Het 'Laatste Oordeel' (1526-27), het beroemde drieluik van Lucas van Leyden, krijgt gedurende de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal een nieuw onderkomen in de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Vooruitlopend op deze ingrijpende verhuizing is rondom dit drieluik een presentatie ingericht met werken van moderne en hedendaagse Leidse meesters uit de collectie van Museum De Lakenhal. Zo is een verrassende combinatie ontstaan van het zestiende-eeuwse drieluik met schilderijen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Een laatste eerbetoon aan het Laatste Oordeel.

INSPIRATIE

In de loop van bijna vijfhonderd jaar heeft het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden vele kunstenaars geïnspireerd, en ook vandaag is de impact op kunstenaars én publiek nog altijd groot. In de huidige presentatie is het drieluik omgeven door het werk van vier Leidse kunstenaars. Voor Jan Wolkers (Oegstgeest 1925 – Westermient 2007) en Kees Buurman (Leiden 1933 – Leiden 1997) maakte het werk van Lucas van Leyden deel uit van hun culturele opvoeding en ontwikkeling. Jan Wolkers maakte voor zijn overlijden nog één groot schilderij, waarin hij in gedachten terugkeerde naar het Leiden van zijn jeugd. Dit Grote Gele Doek, dat gezien kan worden als het ‘laatste oordeel’ van Jan Wolkers, is nu voor het eerst te zien naast het 16e-eeuwse drieluik. Allart Lakke (Zeist 1961) en Maurice Braspenning (Rotterdam 1968) maakten in de afgelopen jaren werk dat direct geïnspireerd is op het Laatste Oordeel. De presentatie wordt gecompleteerd door een werk dat de kunstenaar Jan Rothuizen (Amsterdam 1968) in 2010 maakte naar aanleiding van de collectie van Museum De Lakenhal, getiteld ‘VOOR ALTIJD TOEN’. De presentatie werd speciaal voor deze gelegenheid ingericht door directeur Meta Knol.

Jan Rothuizen, Voor altijd toen, 2010
Jan Rothuizen, Voor altijd toen, 2010
Jan Wolkers, Grote Gele Doek (2006)
Jan Wolkers, Grote Gele Doek (2006)
Maurice Braspenning, Pope (2011)
Maurice Braspenning, Pope (2011) Collectie Museum De Lakenhal, Leiden

RESTAURATIE EN UITBREIDING

Vanaf medio 2016 zal Museum De Lakenhal tijdelijk de deuren sluiten ten behoeve van restauratie en uitbreiding. De feestelijke heropening staat gepland voor medio 2018. In de tussenliggende periode gaan de belangrijkste topstukken uit de collectie op reis naar andere Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam. Het hoogwaardig restaureren van de 17e-eeuwse ‘Laecken-Halle’ staat tijdens de werkzaamheden voorop. Daarnaast wordt Museum De Lakenhal uitgebreid met een nieuwe vleugel, met daarin onder meer twee nieuwe expositiezalen. In het bestaande complex komt daardoor meer ruimte voor de vaste collectie én meer ruimte voor het publiek.