Home
activiteit

This activity is in Dutch

College op Zondag: Strijden ga ik - Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie

Zondag 30 juni van 11.00 tot 12.30 uur

Tijdens dit College op Zondag duiken we in het werk van Anton de Kom, over wie de tentoonstelling Strijden ga ik - Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie op dit moment te zien is in Museum De Lakenhal. Vanuit verschillende contexten reflecteren sprekers op zijn werk en invloed.

PROGRAMMA

30 juni is de laatste dag van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Daarom besteden we in het weekend van 29 en 30 juni speciale aandacht aan de tentoonstelling Strijden ga ik - Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie. Het College op Zondag op 30 juni staat dan ook in het teken van Anton de Kom en de invloed van zijn boek Wij slaven van Suriname. Zo interviewt dichter, schrijver en progammamaker Sophia Blyden schrijver Raoul de Jong over het leven en werk van Anton de Kom en welke rol De Kom speelt in zijn eigen werk. Vervolgens spreekt Henna Goudzand Nahar over haar onderzoek naar de roofdrukken die zijn gemaakt van Wij slaven van Suriname en het belang van deze roofdrukken.

Aansluitend kun je op zondagmiddag 30 juni de jaarlijkse herdenking van afschaffing van de slavernij bijwonen in de tuin van het Wereldmuseum, georganiseerd door Songs of Freedom.

De tentoonstelling Strijden ga ik - Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie is nog tot en met 7 juli te bezoeken.

OVER COLLEGE OP ZONDAG

College op Zondag is een verdiepend programma bij de collectie van Museum De Lakenhal. In de vorm van een lezing, interview of tweegesprek duiken we samen met onze conservatoren en gastsprekers dieper in de kunsthistorische en historische verhalen van Museum De Lakenhal. Hoe gaat de restauratie van een collectiestuk in z’n werk? Wat valt er te vertellen over deze nieuwe aanwinst? En op welke manier speelt digitale kennis een rol in beheer van de collectie?

Praktische informatie


Datum: Zondag 30 juni
Tijd: van 11.00 uur tot 12.30 uur
Locatie: in het Auditorium van Museum De Lakenhal
Prijs: € 5,00 (Gratis voor Vrienden, Jong Mecenassen en Mecenassen)

Wil je na het college het museum bezoeken? Koop dan een toegangsticket aan de kassa.

bestel je ticket

RONDLEIDING & HERDENKING

Op de sluitingsdag van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden is er nog meer te doen in Leiden. In Museum De Lakenhal start om 14.00 uur een gratis rondleiding door de tentoonstelling Strijden ga ik - Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie. Hierin leer je meer over de Surinaamse schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom en hoe de Leidse Surinaamse Studenten Unie zijn boek Wij slaven van Suriname uit de vergetelheid haalde.

Bij Wereldmuseum Leiden kun je de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij bijwonen, georganiseerd door Comité 30 juni/1 juli en Songs for Freedom. De herdenking start om 14.00 uur met sprekers Jacintha Groen-Stewart, burgemeester Peter van der Velden, Faride Nabibaks, Nyanga Weder, moderator Janice Deul en met een plengoffer door José Tojo. Door diverse organisaties en personen worden bloemen en kransen gelegd.

Photo's: JAN ROSSEEL (left) & Joep Jacobs (right)
Photo's: JAN ROSSEEL (left) & Joep Jacobs (right)