nickname 'Ophelia', 2007

Allart Lakke

Allart Lakke is niet geïnteresseerd in het individuele of het bijzondere. Met zijn beelden wil hij het individuele overstijgen. Zijn oeuvre bestaat uit een reeks terugkerende beeldmerken die hij standaardiseert en eindeloos herhaalt. Reductie van vorm is hierbij het uitgangspunt. Zo bouwde hij vanaf de jaren ’80 aan een eigen beeldvocabulaire, dat vooral uit oervormen bestaat en dat daarmee voor iedereen herkenbaar is. Ook nickname Ophelia ontstond op deze wijze. Shakespeare’s Ophelia is te midden van planten, bomen en watercirkels van haar identiteit ontdaan en gereduceerd tot een beeldmerk, tot logo van een vrouwelijke torso. De helgroene natuur is schematisch weergegeven tegen een gitzwarte achtergrond. Lakke benadrukt hiermee de universaliteit van de tragiek van jeugdige zelfmoord.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
nickname 'Ophelia'
Objectnaam
wandtapijt
Inventarisnummer
10676
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Allart Lakke
Textielmuseum Tilburg
Datering
2007
Materialen
acryl, viscose, katoen
Techniek
jacquardweefsel
Afmetingen
Algemeen: 160 x 330cm (1600 x 3300mm)

Onderwerp

Voorstelling
mythologie

Verwerving

Datum
2007
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop bij Galerie Transit, Mechelen, 2007
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan