Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof, 18de eeuw

Jan Goeree (graveur)

Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof. Op de plaat is een tafereel van drie handelaren in lakense stof, afgebeeld binnen een cartouche. Eén van de handelaren zit tussen twee stapels geperste textiel, de andere twee staan voor hem. Een van de geperste pakketten stof staat rechtop achter de twee staande mannen, en is voorzien van een handmerk met de letters "AP". Achter de zittende handelaar staat de god Neptunus en rechts achter hem ligt een schip met gehesen zeilen. De cartouche wordt bekroond door de goden Mercurius en Minerva, beschermgoden van de respectievelijk de handel en het ambacht, die aan weerzijde van een wapenschild zitten. Links en rechts van hen putti. Op het wapenschild een afbeelding van aartsengel Michaël die de draak doodt. Mercurius en Minerva leunen beide met een arm op een console, waarop staat "No." en een apenstaartje-teken. Onderaan de afbeelding met lakenhandelaren is een stadsgezicht te zien. Boven het stadsgezicht staat "BARRAKANO ALA FABRIQUE BRUXXELLES". De plaat is linksonder gesigneerd. Op de achterzijde van de plaat is een uitsnede uit een niet voltooide afbeelding te zien: Voor de gravureplaat is een eerder gebruikte plaat verzaagd en hergebruikt.

Object

Titel
Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof
Objectnaam
gravureplaat
Inventarisnummer
11054
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Jan Goeree (graveur)
Datering
18de eeuw
Signatuur
links onder: J. Goeree [...] fec.
Materiaal
koper
Afmetingen
Algemeen: 13 x 10,7cm (130 x 107mm)

Onderwerp

Voorstelling
minerva, mercurius, stadsgezicht, neptunus, man, zeilschip, draak

Verwerving

Datum
2012
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Overdracht Regionaal Archief Leiden, 2012; Afkomstig uit particulier bezit, 2010; Oorspronkelijk afkomstig uit de fabriek van Krantz die van 1817 tot 1978 in Leiden aan de Oude Singel was gevestigd.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan