Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof, 18de eeuw

Onbekend

Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof. Op de plaat zijn Minerva en Mercurius afgebeeld, beschermgoden van respectievelijk het ambacht en de handel. Onder hen een koets met vierspan, boven hen de Leidse stedemaagd met bazuin. Aan de bazuin een vaandel met de sleutels van Leiden erop. Boven de koets staat de tekst "CARO DE ORO." Links staat een handmerk met de letters AP. Rechts naast Mercurius een haan. Links naast Minerva een figuur met weegschaal. Links onder een zittende man. Links boven op de achtergrond ligt een groot zeilschip. Rechtsonder is een zeer afgesleten, onleesbaar geworden signatuur te zien. Op de achterzijde enkele proefjes met de burijn.

Object

Titel
Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof
Objectnaam
gravureplaat
Inventarisnummer
11055
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Onbekend
Datering
18de eeuw
Signatuur
rechts onder: [onleesbaar]
Materiaal
koper
Afmetingen
Algemeen: 13,5 x 10,7cm (135 x 107mm)

Onderwerp

Voorstelling
minerva, mercurius, stadswapen, paard, haan, zeilschip, koets

Verwerving

Datum
2012
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Overdracht Regionaal Archief Leiden, 2012; Afkomstig uit particulier bezit, 2010; Oorspronkelijk afkomstig uit de fabriek van Krantz die van 1817 tot 1978 in Leiden aan de Oude Singel was gevestigd.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan