Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof, eerste helft 18de eeuw

François van Bleyswijk (graveur)

Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof. Op de plaat is een tafereel van vier kooplieden rondom lakense stof afgebeeld. Ze staan voor een monument waarop twee engeltjes zitten, die een bazuin blazen en samen een blanco cartouche vasthouden. Naast beide engeltjes een teken met de letters "PWD". Boven het cartouche is op een ovaal schild het wapen van Leiden afgebeeld met de twee sleutels. Het stadswapen wordt omhoog gehouden door twee staande leeuwen. Onder het wapen staat "LEYDEN". Bovenop het monument leunt een manfiguur met een hoed: een pelgrim. Onder hem staat: "SANT JAGO". Links en rechts op de achtergrond handelsschepen. De plaat heeft midden onder een signatuur.

Object

Titel
Gravureplaat voor het drukken van etiketten op de verpakkingen van Leidse balen textielstof
Objectnaam
gravureplaat
Inventarisnummer
11057
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
François van Bleyswijk (graveur)
Datering
eerste helft 18de eeuw
Signatuur
midden onder: F:Bleysweyck del & fecit.
Materiaal
koper
Afmetingen
Algemeen: 14 x 11,6cm (140 x 116mm)

Onderwerp

Voorstelling
engel, stadswapen, pelgrim, zeilschip, leeuw

Verwerving

Datum
2012
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Overdracht Regionaal Archief Leiden, 2012; Afkomstig uit particulier bezit, 2010; Oorspronkelijk afkomstig uit de fabriek van Krantz die van 1817 tot 1978 in Leiden aan de Oude Singel was gevestigd.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan