Een groen Groenenpetje, 1937

Anoniem

Aan het eind van de 19de eeuw was vrijwel iedere student lid van het Leidsch Studenten Corps (LSC), maar voor toelating moest men wel een groentijd van tenminste twee en ten hoogste vier weken doorlopen. Na het doorstaan van deze beproeving ontvingen studenten bij hun inauguratie als corpslid een 'groenenpetje'. Tijdens de jaarlijkse diesviering van het Corps, die er vaak erg handhandig aan toe ging, verloren veel eerstejaarsstudenten hun petje. Het jaar daarop was het de kunst om van een nieuweling zijn exemplaar af te pakken. De groenenpetjes hadden verschillende kleuren; een verwijzing naar de faculteit waar de student zijn studie volgde. Zwart was de kleur voor theologie, wit voor letteren, rood voor rechten en groen voor geneeskunde. In de jaren dertig van de 20ste eeuw raakten deze groenenpetjes in onbruik en na de oorlog verdwenen zij in het geheel.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Een groen Groenenpetje
Objectnaam
pet
Inventarisnummer
11222
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
1937
Materialen
elastiek, gouddraad, laken, katoen
Technieken
geborduurd, genaaid, gestikt, geweven
Afmetingen
Algemeen: 4,5 × 17,4cm (45 × 174mm)

Verwerving

Datum
2019
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Particuliere schenking, 2019
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan