Blazoen van het Leidse Chirurgijnsgilde, 1678

Adriaen van Hoecke

Begrafenisschild van het Chirurgijnsgilde te Leiden. In een gedreven ovale cartouche van zilver de voorstelling van de barmhartige Samaritaan. De rand van de cartouche versierd met medische instrumenten zoals trepaanboor, schedelzagen, schaar, aderlaatlancet, amputatiezaag, scalpel, brandijzers en instrumententas. In een verhoogd bovenstuk het door twee leeuwen opgehouden wapen van Leiden, met daaronder de wapens van in het midden Johannes Polanen en ter weerszijden Gerrit van Burghvliet en Willem van Hoecke, deken en proefmeester van het gilde in 1677. Midden onder de grote cartouche een op twee botten rustend doodshoofd, waaronder het jaartal "1677". Aan de zijranden vijf ogen voor de aanhechting van [inmiddels verdwenen] wapenschilden. Aan de achterzijde is een ketting bevestigd waaraan het schild kan hangen. Aan een ketting onderaan bevestigd hangt het zegelstempel met doodshoofd en randschrift: "S[ocietas] CHIRVRGICVM LVGDVNI BATAVOR. - NOSCE TE IPSVM".

Object

Titel
Blazoen van het Leidse Chirurgijnsgilde
Objectnamen
schild, zegelstempel
Inventarisnummer
1174.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Adriaen van Hoecke
Datering
1678
Plaats
Den Haag
Merktekens
Voorzijde, links naast doodshoofd: Hollandse leeuw; stadskeur Den Haag; jaarletter D (= 1678); meesterteken AVH ineen (= Adriaan van Hoecke); herkeur M (= Leiden 1795)
Materiaal
zilver
Technieken
gegraveerd, gedreven
Afmetingen
Algemeen: 49 x 21 x 1,2cm (490 x 210 x 12mm)

Onderwerp

Voorstelling
familiewapen, stadswapen, bijbelse voorstelling, schedel, leeuw
Topografie
den haag, leiden
Collectie
gilden

Verwerving

Wijze van verwerving
(not assigned)
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan