Grote gravureplaten met de plattegrond van Leiden, 1670 - 1675

Christiaan Hagen (graveur)

Achttien koperen gravureplaten met de voorstelling van de plattegrond van Leiden, het stadswapen van Leiden en wapens van vooraanstaande personen uit Leiden, de voornaamste gebouwen van Leiden en een stadsgezicht op Leiden. Gegraveerd door C. Hagen van 1670 tot 1672, met octrooi uit 1675. Op de achttien platen staat: De plattegrond van Leiden bevat in alle hoeken een voorstelling met tekst: - deel A, rechtsboven: het octrooi in spiegelbeeld met als kopje "De Staten Holland ende West Vriesland"; - deel B, linksboven: een cartouche met een engeltje, met in spiegelbeeld de tekst "Scala van 50 Rhijnlandse Roeden, Afgemeten en Afgeteickent door Iohan douw de Ionge"; - deel C, rechtsonder: de Stedemaagd met een schild met daarop twee gekruiste sleutels met een vrouw die een hoorn des overvloeds draagt, met eronder in een rechthoek in spiegelbeeld "Aenwysingen Op dese Kaart" met de letters A-Z en a, en de cijfers 1-110, met gebouwen en straten. Naast deze rechthoek staat een derde figuur: een man met schep. Op de sokkel naast hem staat "C Hagen Sculpsit"; - deel D, linksonder: een gevleugelde jongeman bij een man met een lauwerkrans op zijn hoofd bij de Stroomgod met een kruik waar water uit stroomt, met in een rechthoek in spiegelbeeld "Den Schout ende 40 Raden" met namen. Tevens onderaan een kompas. Boven de plattegrond staat in spiegelbeeld de tekst " LUGDUNUM BATAVORUM ANo 1670" met daarboven vijf wapens: - deel E, rechts: de wapens van Mr. Herman van der Meer (Heere van Hoogeveen, Burgemeester) en Mr Johan Meerman (Burgemeester); - deel F, in het midden: het stadswapen van Leiden, afgebeeld als een gekroond schild met daarin twee gekruiste sleutels; - deel G, links: de wapens van Mr. Rippert van Groenendyck (Burgemeester) en Herman Schuit (Burgemeester). Linksonder staat "C. Hagen Sculpsit". Links en rechts van de kerk staan afbeeldingen van acht belangrijke gebouwen in Leiden: - deel H: de Pieterskerk; - deel I: de Pancras kerk of Hooglandse kerk; - deel J: de Marekerk. Rechtsonder staat in spiegelbeeld "A. v. Schravesant archt."; - deel K: de Nieuwgefondeerde kerk. Rechtsonder staat in spiegelbeeld "W. v. Helm archt."; - deel L: de burcht; - deel M: het Stadhuis; - deel N: de Lakenhal. Rechtsonder staat in spiegelbeeld "A. v. Schravesant archt."; - deel O: het Academiegebouw met de Hortus Botanicus. Onder elk staat linksonder in spiegelbeeld "C. Hagen fecit". Onder de plattegrond staat een stadsgezicht op Leiden, gezien vanuit het zuiden: - deel P, rechts: het stadsdeel met de Pieterskerk en het Academiegebouw; - deel Q, midden: het stadsdeel met de Hooglandse kerk, de Marekerk, het Stadhuis en de Saaihal; - deel R, links: het stadsdeel met de Nieuwgefondeerde kerk. Linksonder staat "C. Hagen Sculpsit".

Object

Titel
Grote gravureplaten met de plattegrond van Leiden
Objectnaam
gravureplaat
Inventarisnummer
2
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Christiaan Hagen (graveur)
Datering
1670 - 1675
Signatuur
op deel C: op sokkel: C. Hagen Sculpsit
op deel G: linksonder: C. Hagen Sculpsit
op deel H-O: linksonder: C. Hagen fecit
op deel R: linksonder: C. Hagen Sculpsit
Materiaal
koper
Techniek
gegraveerd
Afmetingen
A-D: plattegrond: per deel: 49 x 62cm (490 x 620mm)
E-G: stadswapen en familiewapens: per deel: 36,5 x 62,5cm (365 x 625mm)
H-O: gebouwen: per deel: 26,5 x 31cm (265 x 310mm)
P-R: stadsgezicht: per deel: 36 x 61cm (360 x 610mm)

Onderwerp

Voorstelling
familiewapen, stadhuis, allegorie, stadsgezicht, academiegebouw, burcht, museum, stadswapen, personificatie, plattegrond, kerk

Verwerving

Wijze van verwerving
(not assigned)
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan