Home

LAKENHAL OP DE KAART

21 juni 2016

Museum De Lakenhal heeft een zogenaamde ‘Grote Hagen’ stadskaart uit 1670 verworven. Deze grote wandkaart van Leiden is gedrukt van twaalf koperen gravureplaten van Christiaan Hagen (1633-1695), die het museum al in de collectie had. Deze platen behoren tot de allereerste collectiestukken van het museum, getuige hun inventarisnummer 2. Ze staan al genoemd in de eerste museumcatalogus van 1875-76. Het is erg bijzonder dat deze platen nooit zijn kwijtgeraakt, beschadigd of omgesmolten, zoals in vele andere steden is gebeurd. Een zeventiende-eeuwse kleurenafdruk van de kaart bevond zich echter nog niet in de collectie, wat de verwerving van de kaart des te belangrijker maakt. De 'Grote Hagen' die Museum De Lakenhal heeft verworven hing jarenlang in het La Place restaurant van V&D in Leiden.

Christiaan Hagen, stadskaart van Leiden, 1670
Christiaan Hagen, stadskaart van Leiden, 1670
Gravureplaat met afbeelding van de Lakenhal
Gravureplaat met afbeelding van de Lakenhal

kaarten ruilen

Het lijkt erop dat de stad ooit wel degelijk in het bezit was van een Grote Hagen stadskaart. In het museum is de zogenaamde 'Rijnland kaart' te bewonderen. Deze kaart werd in 1882 door het museum als geschenk aanvaard van het Hoogheemraadschap van Rijnland. In de notulen van 9 december 1882 wordt melding gemaakt van een ruil.

onderzoek

Het betreft waarschijnlijk de kaart uit 1670, die te vinden is in het online archief van het Hoogheemraadschap.

bekijk de kaart

Conservator kunstnijverheid Prosper de Jong zal het onderzoek naar de link tussen de kaarten voortzetten.

Het moet er fantastisch uitzien als straks, na de heropening in 2018, die twee kaarten in de buurt van elkaar te zien zijn.

Conservator Prosper de Jong