Zilveren tabaksdoos met een gezicht op de Steenschuur na de kruitramp, 1806-1807

Hermanus Boekwijt

Rechthoekige zilveren tabaksdoos met een scharnierend deksel. Langs de bovenzijde van het deksel en onder langs de zijkant van de doos is een decoratieve band gegraveerd van bladeren afgewisseld met vier stippels. De rand van het deksel is voorzien van een fijne parelrand. Bovenop is een afbeelding gegraveerd van de Steenschuur vlak na de kruitramp naar een kopergravure van J.E. Marcus uit 1807. Aan de binnenzijde van het deksel is in schrijfletters gegraveerd: "Voor getrouwe diensten bij de noodlottige ramp, de Stad Leijden overkomen op den 12e Janij 1807. aan G: van Amerongen vereerd door M W: I: van Noort". Gemerkt aan de bovenrand.

Object

Titel
Zilveren tabaksdoos met een gezicht op de Steenschuur na de kruitramp
Objectnaam
tabaksdoos
Inventarisnummer
3409
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Makers
Hermanus Boekwijt
Onbekend (graveur)
J.E. Marcus (naar)
Johannes Jelgerhuis (naar)
Datering
1806-1807
Merkteken
Voorzijde van de bovenrand van de doos: stadskeur Leiden; jaarletter Y (= 1806); meesterteken H B in rechthoek (= Hermanus Boekwijt); herkeuringsteken gekroonde O (= 1807); belastingteken bijltje (= 1853-1927)
Materiaal
zilver
Technieken
gegraveerd, gedreven
Afmetingen
Algemeen: 7,4 x 11,5 x 2,4cm (74 x 115 x 24mm)

Onderwerp

Voorstelling
stadsgezicht, historie
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
1907
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan